Es registren 214 establiments nous en el primer trimestre de l’any

Es tracta d’un augment general a tots els sectors econòmics, que s’explica gràcies al balanç positiu que ha presentat la creació neta dels últims mesos, i que és un 1,8% superior a la xifra de finals del 2022

Persones mirant els aparadors a l'avinguda Meritxell.
Persones mirant els aparadors a l'avinguda Meritxell. Pilar Candel

El primer trimestre del 2023 ha tingut un balanç positiu pel que fa als establiments inscrits en el Registre de Comerç i Indústria. Aquesta xifra està íntimament lligada amb la creació neta de comerços dels últims mesos que, com és lògic, també ha estat a l’alça. En total, de gener a març s’han generat i enregistrat 214 establiments nous. Això suposa una variació positiva de l’1,8% respecte a finals del 2022.

En total, de gener a març del 2023 hi ha hagut 11.790 establiments actius inscrits en el Registre de Comerç i Indústria, que representa un increment de 214 en relació amb els 11.576 establiments registrats a finals de l’any 2022. És a dir, un augment de l’1,8%. Segons el sector d’activitat econòmica, destaca el nombre d’establiments que desenvolupen la seva activitat principal en l’àmbit del sector del motor (3.142), però també a activitats professionals, científiques i tècniques (2.436) i, com és lògic, l’hostaleria (1.041).

Així mateix, la ubicació territorial també segueix un patró marcat, segons ha puntualitzat el departament d’Estadística. Un 65,1% dels establiments es concentra entre les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana. Per la seva banda, la parròquia de Canillo mostra l’increment trimestral més elevat amb el 3,7%, en un context generalitzat de creixement en totes les parròquies durant aquest primer període de l’any.

Aquest augment del primer trimestre, com ja s’havia indicat, s’explica pel balanç positiu que durant aquest període ha presentat la creació neta d’establiments, identificada com la diferència entre les altes i les baixes, en inscriure’s 364 nous establiments i registrant-se 150 baixes. Els sectors que més han contribuït han estat els destinats a les activitats professionals, científiques i tècniques (3,2% i 75 establiments nets més); informació i comunicacions, amb 56 establiments i el sector del motor, amb 26 establiments.

En termes comparatius amb el trimestre anterior en el que es van registrar 366 nous establiments, es redueix lleugerament el ritme d’altes durant el primer trimestre del 2023, experimentant així una variació trimestral negativa del 0,5% (2 establiments menys). A l’igual que passa amb les altes, les 150 baixes d’establiments registrades són inferiors als registres observats el trimestre anterior (173 establiments) i representa una variació trimestral negativa del 13,3%.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending