L’energia fa caure les importacions un 1,3% a l’abril

S’han importat béns per valor de 131,74 milions d'euros, sent el capítol d'energia el que més davalla, un 32%, tenint en compte que amb l’esclat de la guerra a Ucraïna, tant la llum com els combustibles es van disparar

Sortidors de benzina a una estació de servei.
Sortidors de benzina a una estació de servei.

La moderació del preu dels carburants respecte al darrer any, just després de l’esclat de la guerra a Ucraïna ha provocat un lleuger descens de les importacions. A l’abril s’han importat béns per valor de 131,74 milions d’euros, el que representa una caiguda de l’1,3% respecte al mateix període del 2022. Concretament, el capítol d’energia, en el que s’inclouen els combustibles, ha caigut un 32%.

Segons les dades fetes públiques pel departament d’Estadística, el valor de les importacions era de 131,74 milions d’euros. Ara bé, si descomptem el capítol d’energia, en lloc d’una caiguda de l’1,3%, estaríem parlant d’un creixement del 4,5%. I és que, a partir de l’esclat del conflicte bèl·lic a Ucraïna el preu de l’energia es va disparar i el preu tant de l’electricitat com dels combustibles van començar a incrementar-se d’una manera exponencial. De fet, aquest abril les importacions de capítol d’energia han caigut al voltant dels 6,7 milions d’euros, un 32,2% menys que a l’abril del 2021. De fet, s’han importat 1,2 milions de litres menys de carburants, el que suposa un descens del 10%. La construcció també pateix un petit retrocés (-2,7 milions d’euros, -27%), seguit de la indústria i l’electrònica (-10,4% i -6,4%, respectivament).

Ara bé, si agafem les importacions dels primers quatre mesos es pot veure com el valor total ha estat de 590 milions d’euros (+11%, respecte al mateix període de l’any anterior). Tots els grups presenten variacions positives, excepte l’energia que cau un 17,5%.

Per la seva banda, les exportacions han crescut un 32,6% a l’abril, respecte al mateix mes del 2022 i el valor dels productes ha estat de 16,90 milions d’euros. La partida més destacada fa referència al transport amb un creixement del 239,8%, mentre que el grup de béns diversos, construcció i la indústria presenten variacions negatives (-16,2%, -28,9% i -16,2%, respectivament).

Etiquetes

Comentaris

Trending