L’EFA carrega contra “l’intervencionisme” en el mercat de l’habitatge

El president de l’entitat, Francesc Mora, també reclama que la recuperació dels dèficits de la pandèmia no es faci a costa de la competitivitat fiscal i que no s’abandoni la idea d’un aeroport dins del país

Mora escolta els participants en una de les taules rodones del Fòrum.
Mora escolta els participants en una de les taules rodones del Fòrum. EFA

El president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Francesc Mora, ha aprofitat la clausura del 20è Fòrum de l’entitat per llançar avisos a Govern. Així, ha deixat clara l’oposició a l’intervencionisme en el mercat de l’habitatge. També ha criticat l’excés de lleis aprovades els darrers temps -“hiperactivitat legislativa”, ha afirmat- i ha reclamat que la recuperació dels dèficits de la pandèmia no ha de suposar una pèrdua de competitivitat fiscal, així com “no abandonar” la idea d’un aeroport al país.

En el que probablement sigui el seu darrer discurs al capdavant de l’entitat, Mora no ha evitat tocar punts espinosos. Aquells aspectes que considera que Govern no acaba d’estar del tot encertat. I, també els que poden suposar un problema en un futur immediat. El primer d’ells, les mesures per afrontar la situació de l’habitatge. El president de l’EFA s’ha mostrat clarament en contra.

“Demanem que se’ns escolti. S’ha de fugir d’aquest instint primari d’intervenir i buscar solucions més estructurals així com trobar les causes sense trencar la dinàmica del lliure mercat”, ha reclamat

“Demanem que se’ns escolti. S’ha de fugir d’aquest instint primari d’intervenir i buscar solucions més estructurals així com trobar les causes sense trencar la dinàmica del lliure mercat”, ha reclamat en la seva intervenció, escoltat atentament pel ministre de Finances, Eric Jover, màxim representant del Govern a l’acte. Mora ha volgut advertir que “qualsevol canvi en el mercat s’ha de fer amb pausa perquè pot fer que no es posin pisos al lloguer”, ja que “l’inversor necessita seguretat jurídica”.

El màxim representant de l’EFA també ha recordat les dificultats viscudes per la pandèmia. I el cost que aquesta ha tingut per a les arques públiques. I davant aquesta realitat, ha avisat del risc que pot suposar que es vulgui reduir el deute a costa de tocar els impostos. “Cal vigilar com es fa i que no sigui de forma que pugui reduir la competitivitat d’Andorra, que es basa molt en un règim fiscal no opressor per a famílies i empreses”, ha apuntat.

Un dels temes tocats en el Fòrum ha estat l’aeroport de la Seu. Mora s’ha congratulat de les bones dades que estan registrant els vols a Madrid, però ha deixat clar que, almenys l’EFA, continua considerant que seria millor tenir una instal·lació aeroportuària pròpia. És a dir, dins del país. “No hem d’oblidar-nos enterament d’aquest projecte; en un futur, els avenços tècnics el podrien fer factible”, ha assegurat.

També ha lamentat l’excés de lleis aprovades els darrers anys a seu parlamentària. “Hi ha hagut una hiperactivitat legislativa”, ha comentat. I ha avisat que això dificulta el funcionament de les empreses. Sobre la futura reforma de les pensions, ha apostat per “buscar un nou règim sostenible i fer un tall i que el sistema sigui acceptable i bo sense basar-ho tot en la solució fàcil d’aplicar més impostos”. També s’ha referit a la negociació amb la Unió Europea, on no ha amagat que els preocupa especialment el moviment de les persones.

RESPOSTA DE JOVER

Posteriorment, ja després de dinar ha estat el torn de Jover, que ha volgut respondre alguns dels comentaris fets per Mora. Així, ha quantificat el nombre de lleis dels darrers anys en 75, tot apuntant que 25 han estat modificacions “per adaptar-nos a un nou context”. 13 més, ha recordat, van ser les vinculades a la pandèmia. “Malauradament, ens tocava fer-ho”, ha afirmat.

Sobre la situació del mercat de l’habitatge, ha reconegut que “l’intervencionisme no ens agrada però la llei de l’oferta i la demanda no sempre funciona i era i continua essent necessari perquè els problemes que tenim són molt majors”, ha manifestat.

A banda, ha recordat que la pandèmia ha suposat incrementar en 200 milions el deute del Govern, que ara arriba a 1.286 milions d’euros, un 42,4% del PIB. “No ens sentim còmodes i la intenció és retornar a poc a poc a l’equilibri fiscal”, ha deixat clar.  

Un instant de la intervenció de Jover.
Un instant de la intervenció de Jover.

Comentaris (3)

Trending