L’economista Javier Díaz proposa implantar un sector industrial més potent a Andorra

El professor d'IESE assegura que la banca i el comerç perdran pes i on hi ha marge de maniobra és en la indústria

L'economista Javier Díaz
L'economista Javier Díaz EFA

El professor d’Economia d’IESE ha presentat un informe encarregat per l’Empresa Familiar Andorrana que conclou que la banca i el comerç seguiran perdent pes, el turisme i les activitats immobiliàries tocaran sostre i on hi haurà marge de creixement és en el sector tecnològic, serveis i indústria.

Javier Díaz, ha explicat que durant el treball s’ha adonat que “al Principat li falta indústria i aquí hi ha una oportunitat per mantenir els indicadors de productivitat”. Assegura que un dels pilars bàsics de l’economia, el comerç perdrà importància, a mesura que s’apropi a la Unió Europea perquè “aniran desapareixent els diferencials.” El professor deixa clar que la relació amb Europa ha de ser compatible amb l’estratègia de creixement. Reconeix que la banca també serà un sector que minvarà la seva aportació, mentre l’activitat immobiliària i el turisme són “el camí fàcil, però tenen un recorregut limitat”. On sí que hi ha marge de creixement, diu, és “en els sectors de la tecnologia, els serveis digitals i la indústria”.

Díaz ha destacat que el país ha triplicat la seva població en 50 anys, un actiu que no es pot desaprofitar. Ara bé, alerta que si se segueix la tendència actual de natalitat d’aquí a 85 anys, podria caure un 35% i situar-se en 50.000 persones.

Pel que fa a la sostenibilitat de les pensions, expressa la necessitat de pujar les cotitzacions i que per mantenir l’actual estat del benestar sense renunciar a créixer caldrà prendre decisions respecte a la pressió fiscal.

Comentaris (7)

Trending