Economia admet que fins ara no ha tingut cap eina per saber si la inversió estrangera ha funcionat

Govern modifica la legislació per agilitzar els processos d’obertura de societats, que es pretén que es puguin fer en només quinze dies, i per establir una eina de control i seguiment dels projectes

Un acte d'Andorra Business
Un acte d'Andorra Business Toni Solanelles

Es digui el que es digui o s’hagi dit, almenys fins ara el Govern no té cap eina per determinar si els projectes d’inversió estrangera han funcionat. Des del 2012 que es va promoure la implantació al Principat d’empreses foranes, de capital estranger, que no hi ha cap control ni cap seguiment per determinar “si el tipus d’inversió estrangera que ens arriba està sent bona”. Això hauria de canviar amb la modificació legislativa prevista, que pretén establir el control posterior de qualsevol iniciativa que es posi en marxa.

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, i la màxima responsable d’Andorra Business, Judit Hidalgo, han protagonitzat aquest matí una trobada amb empresaris i professionals liberals de diversos àmbits del país, i de fora si ha escaigut, per exposar-los els canvis que s’estan projectant en la llei que regula la inversió estrangera. El repte és fer-ho tot més àgil. Més liberalització però més control, ve a ser l’objectiu. “Hi ha un canvi de paradigma. La llei del 2012 ha donat els seus fruits, però l’economia evoluciona i els criteris també”, ha explicat Gallardo als mitjans de comunicació.

“Hi ha un canvi de paradigma. La llei del 2012 ha donat els seus fruits, però l’economia evoluciona i els criteris també”, ha explicat Gallardo

Un dels objectius fonamentals és aconseguir que una societat d’inversió estrangera que procedeixi d’un país amb el qual Andorra tingui signats convenis de no doble imposició o amb un protocol establert sobre intercanvi d’inversió pugui ser una realitat en 15 dies. Ara, aquest termini voltaria el centenar de dies i havia arribat a ser de 244 jornades. Per això, amb una declaració inicial, amb la reserva de denominació societària inicial i, per tant, un acte notarial formalitzat, n’hi haurà normalment prou per constituir la societat.

Això sí, després el projecte d’inversió estrangera està sotmès a seguiments i controls. “El control inicial del ministeri desapareix”, ha afirmat Gallardo. En canvi, ja que fins ara “no s’ha implementat un seguiment, hi ha hagut una absència d’acompanyament”, ara tot això és el que “s’inclou” a la modificació legislativa. Es vol fer “tot més ràpid i més àgil” però també es volen tenir els mecanismes per poder comprovar si aquelles declaracions inicials s’han fet realitat. Si s’han desenvolupat els llocs de treball que es deia, quin és el volum de negoci real de cada inversió feta… de tot això, ara no se sap res de res.

I les xifres que es donen -aquest matí, davant els empresaris, xifres percentuals sobre el PIB- són les inversions formalitzades que és tan com allò que algú diu que farà. Però que pot ser tranquil·lament poc més que un brindis al sol i ningú no ho acaba sabent. Amb els nous mecanismes que s’implantin, s’establiran mesures cautelars que podran suposar “la suspensió provisional de la inversió” o, fins i tot, obligar a “retrocedir i restituir tot el procés”.

RISCOS

Amb els canvis que es volen promoure, a banda d’agilitar els processos i abaratir fins i tot els costos, ha dit Gallardo, es vol donar també més seguretat jurídica als inversors. No es vol vetar cap inversió perquè el que es pretén és diversificar l’economia. Ara bé, tampoc no es vol posar en risc ni l’ordre públic ni sectors econòmics d’interès nacional. Per això caldrà ser molt vigilant en el control posterior a les declaracions inicials.

El ministre ha recordat com n’és d’important la cooperació público-privada per tal que les accions que es fan des del ministeri o des d’Andorra Business tinguin un efecte “multiplicador”. Per això jornades com les que s’han fet aquest matí a la sala Consòrcia del Centre de Congressos.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending