La digitalització és la gran tasca pendent de les empreses andorranes

Fins a un centenar d’entitats han acudit per assistir a la jornada organitzada per la CEA on s’ha fet palès aquesta necessitat nacional de fer un salt cap a la tecnologia i les noves formes d’oferir serveis

Gerard Cadena durant la jornada d'aquest dimarts.
Gerard Cadena durant la jornada d'aquest dimarts. CEA

La Confederació Empresarial Andorrana, conjuntament amb Sinzerad, ha organitzat aquest dimarts una jornada sobre la digitalització i el seu paper clau en el futur de les empreses. Futur que és més immediat que a llarg termini del que caldria esperar, i en el qual les entitats al país tenen un endarreriment. De fet, la digitalització és la gran tasca pendent entre les empreses nacionals, sobretot en un món globalitzat i on es pot accedir a qualsevol comerç des de qualsevol part del planeta.

“Ja no es compra a la botiga de barri, compra a qualsevol lloc del món i en dos dies ho tens a la porta de casa, els serveis ja no calen a l’empresa propera, els poden estar proveint des de Tailàndia”. Així explicava la situació actual el CEO i fundador de Sinzerad, Joan Guix. En aquest panorama gairebé en excés globalitzat, la posició d’Andorra no és la que caldria esperar. El president de la CEA, Gerard Cadena, ha afirmat que el procés de digitalització és un passiu que tenen les empreses nacionals, “aquí hi ha un esforç que s’ha de fer i han d’entendre que aquest és el futur”.

El principal problema que troben, sobretot els petits comerços, en fer aquest salt és tenir la sensació que “això em ve molt gran”, ha assenyalat Cadena. Les jornades com la celebrada aquest dimarts haurien d’ajudar a posar en comú les inquietuds. També les facilitats que, segons Cadena i Guix, es donen des de l’administració haurien de ser un al·licient. “Si l’administració es digitalitza, les empreses es veuen en l’obligació d’adaptar-se també”, ha indicat el president de la CEA.

Però, per quin motiu s’ha quedat enrere Andorra? La resposta l’ha donada Guix, i és ben senzilla: per comoditat. Durant molts anys el comerç a Andorra no ha tingut cap necessitat d’expandir-se i de creuar fronteres. Els turistes ja ho feien per ells, i acudien a les portes dels establiments pel seu propi peu. Amb la Covid-19 el panorama ha canviat de forma dràstica. “Hem vist que això es pot acabar i que poden deixar de venir al país d’un moment per l’altre”, ha explicat Guix. El context socioeconòmic actual, més que un impediment, hauria de ser la palanca de canvi, assegura.

Per la seva banda, el president de Pharos, Marcos Uriarte, ha assenyalat que “parlar d’Andorra el concepte, en moltes ocasions, és massa genèric”. És a dir, que les empreses tenen casuístiques i situacions completament diferents entre si, “hi ha algunes que estan equiparades a les de fora i altres més endarrerides”. Els problemes que es troben al Principat, per tant, són similars a la de la resta del món, segons Uriarte. A més, l’Acord d’Associació, sota el seu punt de vista, pot ser una forma d’impulsar la digitalització i l’obertura d’alguns comerços.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending