Davallada de més del 20% en les importacions durant l’any de pandèmia

D’abril del 2020 a març del 2021 els operadors econòmics del país han adquirit mercaderia per un valor global -sense tenir en compte l’efecte del ‘Mata Mua’- de 1.061 milions d’euros, lluny dels 1.338 del mateix període anterior

Una de les moltes perfumeries del Principat.
Una de les moltes perfumeries del Principat. ARXIU

La caiguda de les importacions ha estat força superior al 20% durant els 12 mesos sencers de pandèmia. Els dotze mesos que van de l’abril del 2020 al març d’enguany. Durant aquest període, i sense tenir en compte els més de 200 milions d’euros del quadre de la baronessa Thyssen ‘Mata Mua’, els agents econòmics del Principat van adquirir mercaderia per un valor global de 1.061 milions d’euros, lluny dels 1.338 del mateix període anterior en què, cal tenir-ho també en compte, ja s’hi inclouen els darrers quinze dies del març del 2020, que van ser de confinament absolut.

Les dades interanuals surten de la informació publicitada aquest dissabte pel departament d’Estadística del Govern. Evidentment, la comparativa entre el març del 2020 i el març del 2021 és clarament afavoridora per aquest darrer, amb un increment global de les importacions del 28%. És clar que aquest març, tot i les restriccions de la mobilitat, hi havia molta més activitat que els quinze dies últims del març del 2020, quan es va tancar tot allò que no era essencial, com s’ha dit.

Si la comparativa es limita al primer trimestre de l’any, el d’aquest 2021 torna a perdre respecte els primers tres mesos de l’any passat. Torna a ser obvi. El gener i el febrer del 2020 van ser altament productius. Res a veure respecte dels dos primers mesos d’un 2021 en què s’ha anat amb una sabata i una espardenya per culpa, novament, de la crisi sanitària i les limitacions imposades per mirar d’impedir la propagació del virus.

Tots els sectors han patit fortes caigudes, essent les importacions més perjudicades quant a la davallada percentual els que tenen a veure amb l’alcohol i el tabac (-34,8%), la farmàcia i perfumeria (-35,2%) i l’energia, que incorpora els carburants (-33,1). Evidentment, la importació de combustible va experimentar una recuperació notable durant el mes de març. Però no és comparable aquest març, tot i ser dolent, amb el del 2020.

Tots els sectors pateixen, i molt, perquè el juliol i l’agost propers, puguin ser igual de bons o millors que els del 2020. En cas contrari la patacada pot ser excepcional, després de venir, ja, d’un hivern estrepitós per a moltes empreses i grups econòmics. En xifres absolutes, el sector de l’alimentació, tant de l’abril del 2019 al març del 2020, com de l’abril del 2020 al març del 2021, va ser el que va importar mercaderia per un major volum dinerari (201.372.189 euros el primer període per 163.303.244 euros el segon). El denominat sector de diversos no té comparativa possible. L’‘efecte Mata Mua’ ho distorsiona tot. Tant o més que la pròpia pandèmia.

Documents

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending