El cost de l’electricitat que FEDA compra a l’estranger s’ha més que triplicat en dos anys

Si el 2020 la companyia només va haver de destinar poc menys de 21 milions a la importació d’energia, el 2022 aquesta xifra fregava els 70, fet que explica les pèrdues registrades al tancament de l’exercici

Les oficines de FEDA a la capital.
Les oficines de FEDA a la capital.

La crisi de l’energia ha impactat de forma brutal als comptes de FEDA. Tant que, el que fins al 2020 era una companyia econòmicament sòlida i amb una xifra de beneficis més que destacables, ara acumula dos anys tancant amb pèrdues força importants. El motiu principal és la pujada del preu al qual s’ha de comprar l’electricitat a l’exterior. Un cost que s’ha més que triplicat en només dos anys. De poc més de 22 milions a gairebé 70.

Els problemes de FEDA van començar a finals del 2021. Fins a l’exercici anterior, els números eren positius. El 2020, per exemple, es va tancar amb un benefici net de 12,6 milions. Fins llavors, una de les partides més importants de despesa, com era la compra d’energia a Espanya o França s’havia mantingut a uns nivells raonables. Tot va canviar l’estiu de l’any següent.

Des d’aquell moment, el cost de la importació d’electricitat es va anar disparant. I la situació encara va empitjorar més amb l’esclat de la guerra a Ucraïna. Tot plegat una tempesta perfecta que situat la companyia parapública davant un paradigma ben diferent. Si el 2021 ja es va tancar amb un resultat negatiu de 5,54 milions, el 2022 la situació encara va anar a pitjor i es va fregar els 20 milions de pèrdues.

Les pujades de tarifes -fins a dues- aprovades al llarg de l’any passat van permetre FEDA incrementar en un 30% la xifra de negoci però no pas evitar pèrdues de gairebé 20 milions

I, en aquest cas, només hi ha un únic motiu. Ben clar. El preu de l’electricitat. El 2020, la compra d’energia als dos subministradors externs -Réseau de Transport d’Electricité per la banda francesa i Red Eléctrica per l’espanyola- suposava per a FEDA una despesa de 20,9 milions d’euros. El 2021, el salt ja va ser considerable, fins als 41,74. Per tant, gairebé es va doblar.

I el 2022 encara va anar a pitjor. Segons les dades dels comptes anuals de la companyia, al llarg de l’any passat es va pagar fins a 69,65 milions d’euros per importar electricitat des de l’estranger -absolutament necessària perquè amb la que es genera al país no hi ha prou per atendre la demanda, ni de bon tros-. És a dir, en comparació al 2020, la xifra es va més que triplicar. Va pujar un 333%.

Davant aquesta situació, cal recordar, durant l’any passat el Govern va validar fins a dos canvis, a l’alça, de les tarifes de venda als clients. El primer, a partir de l’abril. El segon, a partir del desembre. Això s’ha traduït en un increment fort -però no suficient- de la xifra de negoci. Dels ingressos que es perceben per la distribució d’electricitat.

Així, si el 2021 es van ingressar per aquest concepte 57,69 milions d’euros, dels quals 42,6 per la venda a consumidors finals i 14 pel subministrament a les mútues parroquials, el 2022 la dada va arribar als 75,13 (54,4 a clients particulars i 18,7 a altres distribuïdores). És a dir, un 30% més. Com s’ha dit, insuficient encara per evitar les fortes pèrdues.

Des de la companyia, però, es confia que la situació pugui redreçar-se aquest 2023. “Els pressupostos per l’exercici  ja preveuen un escenari energètic menys tensionat, que, unit a una major proporció de contractes de compra d’electricitat a preu fixe i unes tarifes aprovades el 30 de novembre de 2022 que recullen substancialment els costos energètics, permetrien a l’ens tornar a estar en posició de generació positiva de caixa”, asseguren en el document.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending