Conveni per convertir Andorra en una mena de banc de proves per a la tecnologia 3D

El Govern, a través d’Actua Tech, i la companyia catalana Leitat firmen un conveni de dos anys que té com a primer objectiu mirar d’aportar solucions 4.0 a les empreses del país que ho necessitin i, més tard, posar en marxa projectes conjunts

Marc Galabert, Marc Pons, Jordi Gallardo, Jordi Rodríguez i Antoni Navarro durant l'acte.
Marc Galabert, Marc Pons, Jordi Gallardo, Jordi Rodríguez i Antoni Navarro durant l'acte. Toni Solanelles

Convertir Andorra en un ‘living lab’, un banc de proves, per a projectes desenvolupats amb tecnologia 3D. Aquest seria l’objectiu de l’acord materialitzat en un conveni de dos anys de vigència inicialment entre el Govern, a través d’Actua Tech, i la firma originària de Terrassa Leitat, un referent tecnològic que treballa amb 45 països diferents i té cinc-cents empleats. La voluntat inicial és promoure el 3D entre el teixit empresarial andorrà i veure si hi ha necessitats i demanda.

Serà l’evolució dels contactes entre els uns i els altres el que marcarà una mica l’esdevenir del conveni que han firmat el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, i el director de Leitat, Jordi Rodríguez. El Principat va arribar a la companyia catalana a l’inici de la pandèmia, ja que Leitat estava treballant en prototipis de respiradors creats a partir de la impressió 3D just en un moment en què s’anava curt de maquinària per ventilar pacients amb Covid i Andorra buscava aquests aparells. Tot i que Leitat va arribar a desenvolupar respiradors, llavors no es concretar cap acord, però es van anar mantenint els contactes fins a formalitzar-los ara amb un conveni que, d’entrada, farà que l’empresa catalana pugui “transferir tecnologia” com a les firmes establertes a Andorra que ho necessitin.

Rodríguez ha posat l’exemple de fabricar peces de recanvi per a les estacions d’esquí. Per als ginys, per exemple. És un repte assolible i que no demanda tenir grans estocs. De fet, ha remarcat el director de Leitat, els reptes és el que més motiva i alimenta les ‘guerres’ entre dissenyadors i enginyers industrials, que són dos dels pols professionals de la firma.

La relació entre el Principat i Leitat es va iniciar amb l’esclat de la pandèmia i la recerca de respiradors; l’empresa catalana treballava amb un prototipus en 3D

El director d’Actua Tech, Marc Pons, ha reconegut que tot i que se sap que hi ha empreses del país que treballen amb tecnologia 3D, no es té un inventari ni de quines companyies són ni de quin és l’abast de la penetració d’aquest entorn al Principat, una tecnologia que permet industrialitzar o reindustrialitzar zones on ara per ara seria impossible fer-ho i que l’era 4.0 ho permet. Gallardo ha remarcat que el conveni, que d’entrada no té cap cost per cap de les dues parts, permetrà a Leitat tenir un país, un entorn, “per fer prototipatge, per testejar” projectes.

No es descarta promoure projectes conjunts o fins i tot que l’empresa catalana estableixi alguna divisió de negoci al Principat. Que posi “una antena” a Andorra, en paraules del ministre, tot i que no s’ha aprofundit en aquest aspecte encara, ni molt menys. Jordi Gallardo ha explicat que en un parell de setmanes tècnics d’Actua Tech i de Leitat mantindran una primera trobada per començar a explorar les possibilitats de dur a terme col·laboracions conjuntes. El ministre ha posat de relleu la possibilitat d’usar la tecnologia 3D per buscar solucions per a una millor gestió de la mobilitat.

L’agricultura, l’economia circular, la sostenibilitat… són altres camps que Gallardo ha citat per tal que puguin veure com s’hi introdueix el 3D. El director de Leitat ha posat èmfasi en el terreny de l’esport i, com s’ha dit, ha indicat que les peces de recanvi, per exemple per a les estacions d’esquí, seria un bon punt de partida per començar la col·laboració. Jordi Rodríguez, de forma global, ha recordat que el “el 3D és molt transversal” i té “un impacte molt gran en el mercat”.

Per, sobretot, dos aspectes essencials: és altament personalitzable i escalable. Cadascú es pot fer el seu projecte diferent al del veí i, alhora, no cal que hi hagi una mínima producció per tal que els costos siguin assumibles. Alhora, el fet que no calgui recórrer a motlles en el procés de fabricació de qualsevol peça o element permet salvar obstacles que en la indústria tradicional serien invalidants per a qualsevol iniciativa.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending