Els contractes de lloguer a temporers cauen en picat

A aquestes altures de l’any, les agències immobiliàries que gestionen apartaments a peu de pistes destinats sobretot a treballadors del sector de la neu solien tenir uns compromisos que enguany no tenen per la incertesa generada per la Covid

Els pobles que més a peu de pistes queden, més notaran la no arribada de temporers.
Els pobles que més a peu de pistes queden, més notaran la no arribada de temporers. ARXIU

Si els empresaris de l’allotjament turístic ja preveuen ara una caiguda de clients important per al proper hivern, tres quarts del mateix passa amb aquelles agències immobiliàries que destinen una part important dels seus esforços durant la tardor i l’hivern a arrendar habitatges a treballadors temporers. Si a aquestes altures d’any, en altres moments, els contractes o precontractes serien ja molt notables, enguany tot aquest negoci ha caigut en picat. La incertesa provocada pel coronavirus ho frena tot.

I no només això, és clar. Encara que lligat també a la pandèmia, ja és clar que hi haurà moltes menys autoritzacions aquest hivern per a personal extracomunitari, que en bona part és el client d’aquestes agències que admeten que hores d’ara pràcticament no tenen cap compromís confirmat. De fet, tant les empreses del sector de la neu o aquelles que hi van íntimament lligades -lloguer de material esportiu, establiments de restauració a parròquies altes…- com l’administració encara estan treballant en definir el perfil del personal que aquest hivern podria venir a fer temporada al Principat.

És clar que hi haurà moltes menys autoritzacions aquest hivern per a personal extracomunitari, que en bona part és el client d’aquestes agències que admeten que hores d’ara pràcticament no tenen cap compromís confirmat

El primer serà el personal que hi hagi inscrit al Servei d’Ocupació. Després, es vol arribar a algun tipus d’entesa amb entitats o administracions dels països més propers per intentar atraure, si cal, treballadors ‘de proximitat’ atenent també el fet que es preveu que el client sigui molt més de proximitat que en altres temporades. Per tant, tot pot ser que es retardi. I així ho esperen els immobiliaris, que desitgen que la situació remunti a mida que s’acosti l’inici de la temporada si la Covid no fa més encara la guitza.

El que està clar és que el fet que no arribin temporers i no es lloguin habitatges no suposarà una caiguda de preus en els lloguers per a la població autòctona o resident fixa. O així ho mantenen els especialistes immobiliaris. Les fonts consultades han recordat que el parc immobiliari destinat als temporers no té res a veure amb els habitatges per a residents. Són dos productes totalment diferents.

“Es tracta de pisos sovint petits per a una família i sempre situats a tocar de les pistes”, han recordat les fonts, que hi han afegit que una part del mercat immobiliari per a temporers són habitatges en venda que mentre no es col·loquen s’exploten de manera temporal. Però mai per a una ocupació de llarga durada. Per tant, remarquen, la incidència sobre els lloguers ordinaris serà nul·la.

Comentaris (9)

Trending