Continua la tendència negativa de vendes a les grans superfícies

Només l’increment de preus generalitzat, i especialment en alimentació, permet als comerços ingressar més que durant el novembre del 2022

Comentaris

Una compradora en una àrea comercial d'alimentació.
Una compradora en una àrea comercial d'alimentació. ARXIU

Les vendes de productes a les grans superfícies comercials del país continua en tendència negativa, si bé el mes de novembre ha frenat una mica la patacada. Segons les dades fetes públiques pel departament d’Estadística aquest dilluns, només l’increment de preus generalitzat a causa de la inflació, especialment en alimentació, ha permès incrementar la facturació dels hipermercats.

A preus constants, és a dir, un cop eliminat l’efecte dels preus, al novembre l’índex de vendes va disminuir un 0,7% respecte al mateix mes del 2022. Pel que fa a l’índex de la categoria “Alimentació”, cau el -0,8%, mentre que l’índex relatiu a la categoria “Resta de productes” té una variació negativa del -1,1% respecte al mateix període de l’any anterior. La magnitud dels índexs respecte de la mesura a preus corrents disminueix per l’efecte negatiu dels preus.

Si es tenen en compte els preus corrents, és a dir, els que incorporen la inflació, l’índex general de vendes augmenta un 6,5% respecte al novembre del 2022. Si es desglossa aquest índex en productes alimentaris i la resta de productes, l’índex de la categoria “Alimentació” experimenta una variació positiva del +8,2% en comparació amb el període homòleg de l’any 2022. Pel que fa a l’índex de la categoria “Resta de productes”, creix un +4,9% respecte de la mateixa referència.

Captura de pantalla 2024 01 22 a les 10.52.26
 

PERSONAL

D’altra banda, la nota d’Estadística també incorpora dades sobre l’ocupació a les grans superfícies. Així, al novembre del 2023, l’índex d’ocupació de les grans superfícies del comerç al detall incrementa un +3,1% en comparació amb el mateix mes de l’any anterior, passant de 100,3 a 103,3, i augmenta un +1,9% respecte a l’enregistrat a l’octubre del 2023, que era de l’1%.

Pel que fa al volum de dones i homes ocupats en les grans superfícies comercials al novembre del 2023, el 64,6% correspon al gènere femení i el 35,4% restant al gènere masculí, distribució que presenta una gran estabilitat durant els darrers dotze mesos. Si comparem les dades amb el mateix període de l’any anterior, podem veure que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d’establiments no pateix variacions (0,0%) al novembre del 2023. D’altra banda, la proporció d’homes ocupats en les grans superfícies augmenta el +0,1% aquest mateix mes.

COMERÇOS

D’altra banda, Estadística també ha informat que el 2023 s’ha tancat amb un total de 12.435 establiments actius inscrits al Registre de Comerç i Indústria, el que suposa un increment de 859 establiments en relació amb els 11.576 amb què es va tancar el 2022 (+7,4%).

Captura de pantalla 2024 01 22 a les 11.00.04
 

L’augment general de l’any 2023 s’explica pel balanç positiu que durant aquest període ha presentat la creació neta d’establiments, identificada com la diferència entre les altes i les baixes, en inscriure’s 1.439 nous establiments i registrant-se 580 baixes. Els sectors que més han contribuït a aquest augment han estat “M: Activitats professionals, científiques i tècniques” (+13,8% i +325 establiments nets), “J: Informació i comunicacions” (+20,7% i +189 establiments nets) i “G: Comerç a l'engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes” (+3,9% i +122 establiments nets).

Pel que fa a la ubicació territorial, es detecta una concentració del 64,9% dels establiments entre les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana. A més a més, les parròquies de Canillo i d’Escaldes-Engordany mostren els increments anuals més elevats (11,5% i 8,6% respectivament), en un context generalitzat de creixements en totes les parròquies durant l’any 2023.

Comentaris (3)

Trending