Els importadors de carburant demana que es gravin totes les energies que s’usen per a calefacció

L’ASIDCA adverteix que amb la nova taxa de carboni prevista pel Govern els consumidors destinaran a impostos especials més de la meitat del que paguen pel litre de gasolina

Un caldera de gasoil.
Un caldera de gasoil.

L’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburant (ASIDCA) demana que s’elimini l’impost especial o que el paguin totes les energies que s’utilitzen per a calefacció, inclòs el gas natural, i no només el gasoil com fins ara. És una petició que es fa davant la decisió del Govern d’aplicar una ‘taxa verda’ que encarirà els productes petroliers. Percentualment, i en relació als impostos que graven els carburants, el gasoil de calefacció serà el que en rebrà el major impacte.

Els importadors de carburant han tornat a insistir aquest dimecres en com de negativa serà la taxa sobre el carboni i han posat damunt la taula un comparatiu de l’impacte que tindrà. L’ASIDCA adverteix que amb la nova taxa de carboni prevista per l’executiu els consumidors destinaran a impostos especials més de la meitat del que paguen pel litre de gasolina. Es demana aplicar polítiques que en aquest àmbit han posat en marxa països veïns com França i Espanya, que han desistit d’apujar les taxes dels carburants. “A qui es castiga és al ciutadà, que veurà incrementats els preus finals que haurà de pagar per gasolina i gasoil”, han remarcat des del col·lectiu empresarial.

ASIDCA Infografia 2.12
 

En el cas de la SP 95, la nova taxa comportarà un increment de 3,20 euros per cada cent litres: si ns ara venia pagant 43,99 euros en concepte d’impostos especials, amb la nova taxa de carboni n’abonarà 47,19, un increment del 7,27%. Un cas similar es produirà amb la SP 98: per cada cent litres de carburant, el consumidor veurà com la factura se li apuja 3,20 euros més a causa de la nova taxa. Passarà de pagar 47,62 euros en impostos a abonar-ne 50,82: un 6,72% més. Pel que fa al gasoil de locomoció, la taxa de carboni comportarà un increment de 3,80 euros cada cent litres de carburant. Fins ara, per cada cent litres pagava en impostos 28,52 euros; amb la nova taxa en pagarà 32,32 euros, el 13,3% més.

Però on la taxa de carboni que preveu l’executiu tindrà un impacte més significatiu, com s’ha dit, serà en el gasoil de calefacció. Avui es paguen en concepte d’impostos 6,54 euros per cada cent litres de carburant. Amb els 3,80 euros que caldrà afegir-hi a compte de la taxa, durant els propers sis anys, quan estigui completament desplegada, el consumidor pagarà 10,34 euros d’impostos per cada cent litres. Destinarà a impostos el 58,08% més que ara. Amb aquest increment d’impostos especials, el gasoil de calefacció estarà molt per sobre del que s’hi destina a Alemanya (6,13 euros cada cent litres) Bèlgica, (1,86 euros cada cent litres) i Luxemburg (1 euro cada cent litres).

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending