Els concessionaris segueixen resistint de forma acceptable l’impacte de la pandèmia

Les dades de matriculacions a l’abril se situen a un nivell només lleugerament inferior a les del 2019 mentre que les dels darrers dotze mesos, amb l’excepció dels vehicles industrials, registren una millora en comparació al periode anterior

Cotxes exposats a l'exterior d'un concessionari.
Cotxes exposats a l'exterior d'un concessionari. ARXIU

La venda de vehicles continua resistint de forma prou acceptable les conseqüències econòmiques de la pandèmia del coronavirus. Així ho reflecteixen les dades de matriculacions de l’abril, amb un total de 372, xifra que, evidentment, queda molt per sobre de la del mateix mes de fa un any -en ple confinament- però que si es compara amb la del 2019 s’aprecia tot just una caiguda del 6%. Al mateix temps, les dades del primer quadrimestre ja són millors que les del 2020 així com les dels darrers dotze mesos.

Així, i segons les xifres fetes públiques des del departament d’Estadística, durant el mes passat es van matricular al país un total de 355 vehicles. D’aquests, 231 eren turismes, 84 motocicletes i 30 camions o camionetes, és a dir, industrials. Això representa més d’un 2.000% més que l’abril del 2020, quan tot just es van tancar disset operacions. Clar que, cal tenir en compte, el país es trobava totalment confinat.

Turismes i motoccicletes registren xifres de matriculacions relativament positives; en canvi, la venda de vehicles industrials ha caigut un 25% en els darrers dotze mesos

Per tant, per poder avaluar si la xifra és bona o dolenta, és necessari agafar la del 2019. Llavors, es van matricular un total de 395 vehicles. La davallada en comparació a fa dos anys seria tot just d’un 5,8%, relativament acceptable si es té en compte el que han patit altres sectors econòmics. A banda, un aspecte positiu és el fet que les dades de dos dels àmbits (motocicles i camions) són pràcticament idèntiques, fet especialment a destacar sobretot pel que fa als vehicles industrials que són els que més han patit els efectes de la pandèmia.

A banda, si s’analitzen les matriculacions acumulades durant el 2021, es comprova que es millora de forma substancial les dades del 2020, sempre amb la necessària remarca que, llavors, a partir de mitjans de març va començar el confinament arran de l’esclat de la crisi sanitària. En total, s’han venut 1.311 vehicles, pels 807 del mateix període de l’any passat. Per tant, un increment del 62,5%.

Potser la dada que millor exemplifica que el sector dels concessionaris resisteix bé la crisi econòmica derivada de la pandèmia és la que fa referència a les matriculacions acumulades els darrers dotze mesos (de maig del 2020 a abril del 2021) i la seva comparativa amb el període immediatament anterior (de maig del 2019 a abril del 2021). A la balança es posa un lapse temporal de plena pandèmia amb un on el coronavirus només va estar present durant un mes i mig. I, malgrat això, l’evolució és positiva.

Així, en els darrers dotze mesos s’han comptabilitzat 4.180 matriculacions, en comparació a les 3.927 del període anterior. Una diferència del +6,4%, que és encara més forta pel que fa a les motocicletes i ciclomotors (+22,8%). En canvi, es comprova com els vehicles industrials són el sector que més ha patit la situació econòmica. De 399 registrats entre maig del 2019 i abril del 2020 s’ha passat a 297 en període posterior. La davallada és del 25,6%.

Etiquetes

Comentaris

Trending