La comunitat peruana tem que les males pràctiques amb subcontractats s’estenguin a més empreses

El president de l’associació de residents demana més mà dura vist que les multes no han servit de gaire i, fins i tot, considera que cal prohibir a Casyre treballar al país, tot advertint que preveu portar més obrers “en pitjors condicions”

Un operari de la construcció.
Un operari de la construcció. ARXIU

L’enuig de la comunitat peruana amb els abusos que pateixen alguns compatriotes que han vingut al país a treballar en empreses de construcció s’incrementa. Especialment, per la sensació que, malgrat que s’hagi acabat sancionant els negocis responsables, aquests mantenen les pràctiques i, de fet, tenen previst portar nous empleats, fins i tot en pitjors condicions. Per això, el president de l’associació de residents, Lorenzo Castillo, reclama que se’ls prohibeixi treballar al país perquè, en cas contrari, les males formes de fer continuaran i, adverteixen, es poden contagiar a altres societats.

En aquest sentit, lamenta que la informació que han rebut els darrers dies és que, lluny de millorar, la situació està empitjorant. Així, es té constància que una part important dels treballadors que estaven a Andorra ja han tornat al Perú. En canvi, l’empresa preveu portar un altre contingent en les setmanes vinents. I seria en pitjors condicions.

Per exemple, als treballadors se’ls exigeix ara pagar el bitllet d’avió des de Lima fins a Barcelona. I uns 500 euros per pagar l’allotjament i la manutenció. És a dir, aquells conceptes que en els contractes inicials assumia, almenys segons s’indicava al contracte, la polèmica empresa Casyre, que posteriorment reclamava els diners als empleats.

L’empresa ara fa pagar els vols als treballadors que han de venir i 500 euros al mes per la manutenció i l’allotjament a un hotel

A més, ara s’admet que en alguns casos -sobretot en aquells treballadors que no siguin considerats “operaris”, el salari serà inferior. Tot just de mil euros mensuals per 40 hores setmanals -després es preveuen 40 extraordinàries més-. Per tant, una remuneració per sota del sou mínim legal. ,

“Les coses no s’han solucionat. Al contrari, queda clar que els estan oferint pitjors condicions”, ha denunciat en conversa amb Altaveu Castillo, que preveu mantenir els pròxims dies diferents reunions per abordar la situació. Una, amb la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol. Una altra, amb l’ambaixador del Perú, Walter Gutiérrez, aprofitant que el diplomàtic s’ha de traslladar al país per presentar les cartes credencials.

Castillo té clar que, de moment, les accions que s’han fet contra Casyre no han servit per canviar la forma d’actuar de l’empresa. “Les multes no són suficients. Imagino que, per a ells, els diners que els imposen són poca cosa”, ha apuntat. “30.000 o 40.000 euros, per a ells, no els fa ni pessigolles i segueixen igual”, ha afirmat.  Per això, defensa que les accions han de ser més contundents.

“Crec que a aquesta empresa se’ls hauria de prohibir treballar al país”, demana. I dona dos motius. El primer, “perquè denigra els treballadors”. El segon, i potser més important, “perquè marca un precedent i pot acabar passant que altres empreses puguin fer el mateix”. De fet, recorda que en molts casos “als obrers els han fet tornar a Lima i així es treuen de sobre el problema”.

Del tema, com s’ha dit, Castillo vol parlar amb l’ambaixador peruà. També li remarcarà la necessitat de reobrir el consolat que el país andí va tenir durant uns anys al Principat. Va obrir el 2008 i va tancar el 2014. Ara, es considera que és necessari disposar novament d’aquestes dependències.

Comentaris (5)

Trending