La compra d’aliments als grans centres comercials davalla més d’un 10%

Així ho reflecteix l’índex de vendes a les grans superfícies del juliol que, en canvi, experimenta un increment pel que fa a la resta de productes

Comentaris

Aliments exposats a un centre comercial.
Aliments exposats a un centre comercial. Altaveu

Situació contraposada en les vendes a les grans superfícies comercials durant el juliol. Mentre la compra de productes alimentaris va caure de forma important, fet que fa pensar que la gent busca alternatives més barates, com ara establiments fora del país; en canvi, la resta de productes va experimentar una forta pujada. Així ho indica l’índex de vendes (IVGS) a aquests comerços, que va davallar, en global, un 0,8% al juliol en comparació al mateix mes del 2022.

Es pot comprovar a les dades que ha fet públiques aquest dilluns el departament d’Estadística. El passat juliol, l’IVGS es va situar en 115,14, en comparació amb el 116,3 que marcava un any abans. És a dir, un descens del 0,8%. Aquesta davallada, però, no és homogènia, sinó que depèn de la tipologia del que es compra.

Així, pel que fa a l’alimentació, hi ha una forta caiguda. Passa del 140,5 a 126,2. És a dir, un 10,2% menys. Descens, per cert, que també es dona si el càlcul es fa a preus constants, sense tenir el compte el seu efecte. En aquest cas, de fet, la caiguda és encara més forta, del 19,4%. Per tant, els centres comercials del país han venut molt menys productes d’alimentació que un any abans. Una explicació podria ser que la gent busca alternatives més barates en un context de forta inflació i això es traduiria en anar a buscar el menjar a establiments estrangers, com ara els de la Seu d’Urgell.

La situació és diferent si s’analitzen la resta de productes. En aquest cas, hi ha un increment de l’IVGS. Puja de 96,8 a 106,7. Un 10,3% més. Per tant, en aquest cas fa la impressió que l’arribada de turistes durant el juliol sí que s’ha traduït en un increment de l’activitat, almenys a les grans superfícies.

El que també millora és l’índex d’ocupació d’aquests establiments. Donen feina a més treballadors. Si el juliol del 2022 la dada se situava en el 104,1, salta ara a 107,5, per tant, un 3,2% més. Predominen les dones, que representen el 65% del personal, davant els homes -només el 35%- i els contractes a temps complet. Només un 6,5% dels empleats treballen a jornada parcial.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending