Cent tres persones amb diversitat funcional estan actualment inserides al mercat laboral ordinari

Quatre noves empreses (Pirinenca de Serveis, Cevalls, Knowza i Activitats Comercials Andorranes) s’incorporen a la xarxa inclusiva, que des del 2017 ha creat 43 llocs de treball

Cristina Homar, Conxita Marsol i Melanie Cachafeiro simbolitzant l'acord.
Cristina Homar, Conxita Marsol i Melanie Cachafeiro simbolitzant l'acord. Toni Solanelles

Cent tres persones amb diversitat funcional estan actualment plenament incorporades al mercat laboral ordinari. És una xifra correcta però “ens agradaria créixer una mica més”, ha reconegut la ministra de Presidència i Treball, Conxita Marsol, després de firmar els convenis respectius amb quatre empreses de dos grups empresarials diferents que s’incorporen a la xarxa d’empreses inclusives. Companyies que incorporen entre el seu personal persones amb alguna discapacitat reconeguda per la Conava.

Marsol, com han fet les representants dels dos grups empresarials que han firmat els convenis, han animat totes les empreses a incorporar-se a una xarxa que té com a “finalitat facilitar el dret al mercat laboral ordinari”. La xarxa es va posar en marxa el 2017 i els acords eren per cinc anys, amb la qual cosa ara es busca una pròrroga que es voldria automàtica, a no ser que per alguna de les dues parts es vegi alguna qüestió anòmala. Per a la titular de Treball, és important “fer veure, visibilitzar, que les persones amb diversitat funcional poder fer tasques laborals” com qualsevol altra persona sempre que s’adaptin els llocs de treball a les característiques de cada persona.

Actualment a la xarxa d’empreses inclusives hi ha 40 companyies que des del 2017 han generat 41 llocs de treball. Un per empresa. “És la normal que tenim, el que acostuma a funcionar hores d’ara”. “Anem creixent però podríem créixer una mica més de pressa”, ha reconegut la ministra, que ha afirmat també que s’està assolint “un bon nivell de maduresa” malgrat que hi ha hagut moments que han estat 42 les empreses adherides al programa (que han creat 43 llocs treball), però algunes van haver de tancar per raons alienes tant a l’administració com al projecte que avui ampliava ‘socis’.

Des del 2017, quan es va posar en marxa el programa, s’han adherit a la xarxa 42 empreses que han generat 43 llocs de treball; en l’actualitat hi ha quaranta empreses que formen part del projecte

El Grup Heracles, que ja estava afegit al programa, s’incorpora ara a través de Pirinenca de Serveis i Cevalls. La directora de recursos humans del grup, Cristina Homar, ha destacat que “com a col·lectiu estem molt mentalitzats” a tutelar persones amb discapacitat i que com a grup amb 470 treballadors, la inclusió “forma part de la responsabilitat social”. Les altres dues empreses que han firmat conveni són Knowza i Activitats Comercials Andorranes, també d’un mateix grup. La responsable del seu departament jurídic, Melanie Cachafeiro, ha indicat que adherir-se a la xarxa “culmina” una prova pilot que s’ha fet en el seu centre de Sant Julià i que esperar que “puguem reforçar en el nostre nou centre”.

Les dues responsables empresarials han explicat, com ha fet també Marsol, que s’intenten buscar les millors posicions laborals perquè se sentin còmodes tant els treballadors com les empreses. I en tots els casos es mira que siguin feines plenament normalitzades, des d’administratius a reposadors de magatzem o establiment comercial a conductors o tasques més operatives encara. La ministra ha explicat també que hi ha 77 persones en una bossa de persones que es podrien incorporar al mercat laboral, que estan en cerca.

IMG 0068
Homar, Marsol i Cachafeiro firmant els convenis.

D’aquí també la crida de Marsol perquè “les empreses del país formin part d’aquesta xarxa”. De les 103 persones amb diversitat funcional que actualment treballen en un entorn laboral ordinari, divuit ho fan al Govern o als comuns. Hi ha cinc persones del departament de Treball que tenen responsabilitats des de diverses òptiques sobre el projecte.

L’administració ofereix una subvenció de 4.800 euros per contracte anual que s’estableix en el marc del programa. Uns diners que es divideixen en dos semestres, per comprovar que tot funciona, i alhora, que es prorrategen per mensualitats. El programa també atorga un label a les empreses participants i els fa sumar punts per als concursos davant l’administració pública.

Etiquetes

Comentaris

Trending