CEA i Eix Central retreuen a Govern que hagi ignorat les propostes al pla de foment de l’ocupació

Les patronals volien una ajuda superior en cas de fer contractes indefinits, que el període de prova fos de dos mesos i que l’horari parcial es pogués aplicar a qualsevol treballador

Cadena i Yebra, durant la roda de premsa.
Cadena i Yebra, durant la roda de premsa. CEA

Satisfacció a mitges en la patronal pel programa de foment de l’ocupació al sector privat. Tant la Confederació Empresarial com l’associació Eix Central admeten que el pla pot ser un suport per als diferents negocis, però lamenten que no s’hagin tingut en compte bona part de les aportacions que van realitzar en conèixer el contingut en la reunió del Consell Econòmic i Social. De fet, lamenten que ni tan sols han tingut l’ocasió de “debatre-les”. Al mateix temps, també han admès que hi ha la possibilitat de demanar que els ERTO s’allarguin al 2021, almenys en determinats sectors.

Els presidents de les dues entitats, Gerard Cadena (CEA) i Sònia Yebra (Eix Central) han valorat com a “prou interessant” el programa, però han explicat que, després de la reunió del Consell Econòmic i Social, van fer diferents aportacions. En concret quatre: que el període de prova fos de dos mesos i no d’un o bé que els sis mesos es dividissin en dos contractes de tres mesos; que la subvenció fos si s’agafava el treballador de forma indefinida de 450 euros i no de 350; que es pogués aplicar la jornada parcial a qualsevol treballador; i que la contractació es pogués fer de forma més àgil sense haver d’esperar a la resolució del Govern.

Les dependències del Servei d'Ocupació.

Relacionat

El Govern confia que la reducció d’aturats es mantingui tot i l’arribada de la temporada baixa

D’aquestes quatre propostes, només la darrera ha estat acceptada. Això ha generat un cert malestar entre les dues associacions empresarials. “El programa ens satisfà, però si se’ns demana fer aportacions, ens agradaria que les puguem discutir sense que això vulgui dir que s’hagin d’acceptar totes”, ha comentat Cadena, que ha lamentat que no hi ha hagut aquesta possibilitat. Davant d’això, Yebra ha apuntat que “ens hagués agradat que s’haguessin valorat les nostres propostes i haguessin tingut un retorn i  que se’ns exposés per què no s’han acceptat les nostres consideracions”.

L’única de les propostes que s’ha acceptat és la que permet la flexibilització de les contractacions sense haver d’esperar la resolució del Govern

La presidenta d’Eix Comercial ha volgut fer especial remarca en dues de les peticions no acceptades, que considera “importants”. Així, sobre la possibilitat de fer contractes a temps parcial, ha recordat que aquesta “sí que existeix al programa de foment de l’ocupació al sector públic” i apunta que “la franja no inclosa suposa més del 50% de persones aturades”. Per això, “pensàvem que calia incloure’ls”.

Sobre la petició de dos mesos de període prova, Yebra ha defensat que “volíem tenim més flexibilitat”. Així, ha apuntat que “enteníem que ho requeria l’empresari però també les persones que estan sense feina”.

Des de la CEA, Cadena ha recordat una altra proposta feta a la reunió d’ara fa uns dies: la d’impulsar activitats de formació per aquells treballadors en situació d’ERTO. “A altres països s’està fent i pensem que seria una cosa important”, ha comentat, per després lamentar que, per ara, “no hem tingut resposta des de Govern”.

Sobre aquesta figura, la patronal admet que no descarten la possibilitat que s’hagin d’ampliar més enllà del 31 de desembre. Almenys, en funció de com evolucioni la situació, s’entén que potser caldrà demanar-ho per a certs sectors. “Som optimistes i pensem que no s’haurien d’allargar, però amb optimisme no anem enlloc. Cal veure cada dia què surt i com es comporten les empreses i l’economia en general. Aquí és on veurem la possibilitat de demanar un allargament”, ha apuntat Cadena, tot i remarcar que “la prioritat ha de ser reactivar l’economia i posar les mesures per no haver de fer-ho”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending