Cau la compra d’alimentació a les grans superfícies a causa dels preus

La inflació ha fet que les vendes dels supermercats el passat mes de gener tinguin una variació positiva important respecte al 2022, que arriba al 6%, i del 14% respecte al 2020

P

P.C

Comentaris

Prestatgeries d'un supermercat.
Prestatgeries d'un supermercat. Altaveu

L’encariment dels productes continua incidint en les compres que es fan a les grans superfícies, especialment als supermercats. L’alimentació, concretament, és la que continua enregistrant caigudes respecte al 2022, mentre que la resta de productes pateix un petit augment. Malgrat això, la inflació afecta les xifres i fa enregistrar variacions positives importants, que arriben fins al 6% si es comparen les de gener del vigent any amb l’anterior, i del 14% abans de la pandèmia.

L’alimentació, els productes més bàsics als quals hauria de poder accedir la ciutadania continuen una escalada a causa dels preus dels darrers mesos i de l’augment continu de l’encariment. Per tant, la compra a les grans superfícies va patir durant el mes de gener una davallada bastant important. La resta de productes va tenir un augment, sobretot tenint en compte les dates festives de principis de mes, que sempre animen la venda en aquests sectors. Malgrat això, l’encariment del cost de la vida continua fent-se notar als comerços.

Si es parla d’índex de vendes de les grans superfícies del comerç al detall es pot veure una variació positiva del 6% a preus corrents del mes de gener del 2023 respecte a l’any anterior. Així mateix, l’augment és del 14% si es compara amb el mes de gener del 2020, abans de la crisi sanitària. Pel que fa al desglossament de l’índex en funció del tipus de producte, la venda dels productes alimentaris augmenta un 3,1% i, la venda de la resta de productes (no alimentaris) creix un 8,6% en comparació amb el mateix període de l’any anterior. Aquesta variació general anual se situa per sota de la xifra d’Espanya (16,2%). Pel que fa a les dades de França, des d’estadística s’assenyala que aquest mes no estan disponibles.

D’altra banda, pel que fa a l’índex de vendes a preus constants, és a dir, descomptant l’efecte dels preus, disminueix un 1,8% al gener del 2023 en comparació amb el període homòleg de l’any anterior, i hi ha una variació del 2,4% si es compara amb el 2020, abans de la crisi sanitària. Pel que fa al seu desglossament, respecte al gener de 2022, les vendes de productes alimentaris cauen el 9,0% i les vendes de la resta de productes augmenten un 3,8%.

D’altra banda, l’evolució del personal ocupat en les grans superfícies comercials al gener del 2023 augmenta un 2,8% respecte al mateix mes de l’any anterior, més del 64% són dones i més del 93% disposa de contractes a jornada completa.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending