Càritas alerta que la dificultat d’accés a l'habitatge és un factor que genera més desigualtats

El president de l'ONG, Amadeu Rocamora, remarca que el fet d'haver de destinar més d’un 30% del salari a pagar l’immoble fa que les famílies hagin d’estalviar en despeses bàsiques i la població més vulnerable s’empobreix

Comentaris

El president de Càritas Andorrana, Amadeu Rocamora, durant la seva ponència
El president de Càritas Andorrana, Amadeu Rocamora, durant la seva ponència

El president de Càritas Andorrana, Amadeu Rocamora, ha dedicat la seva ponència a la Diada d’Andorra a la Universitat Catalana d’Estiu a un dels factors de desigualtat a Andorra: l’accés a un habitatge digne. El fet que algunes persones hagin de destinar més del 30% del salari a l’habitatge provoca que hagin d’estalviar en despeses bàsiques i arriba a la conclusió que “les dificultats en l’accés a un habitatge digne, i el seu cost fan que la població més vulnerable del nostre país s’empobreixi”.

Rocamora ho té clar que un dels factors més importants en l’increment de la desigualtat a Andorra és l’accés a un habitatge digne. La situació actual del mercat del lloguer a preu assequible és pràcticament inexistent al país i el que es construeix està a uns preus desorbitats.

Destaca que en els darrers vuit anys la població ha crescut un 15,7% fins a situar-se als 81.588 habitants a finals del 2022. Exposa que “la meitat dels assalariats d’Andorra, uns 22.368 tenen uns salaris inferiors als 1.964 euros bruts mensuals, la qual cosa comporta que hi hagi molts assalariats amb ingressos molt per sota d’aquesta xifra. Això vol dir que el salari que cobra més gent se situa entre els 1.600 euros i els 1.700 euros bruts”. A aquest factor cal sumar-li que el preu mitjà de compra d’un pis s’ha incrementat un 65% en els darrers cinc anys.

En el cas del lloguer, si el que es poden destinar només són 550 euros mensuals per persona “concloem que hi ha moltes persones que no tenen possibilitats de trobar habitatge”

Es considera que la quantitat màxima que una unitat familiar pot destinar a l’habitatge és d’entre el 30% i el 35% dels ingressos nets. Això confirma que amb els salaris que es paguen actualment a Andorra no tothom es pot permetre la compra d’un habitatge. En el cas del lloguer i agafant les dades del salari modal, si el que es poden destinar només són 550 euros mensuals per persona “concloem que hi ha moltes persones i famílies que pràcticament no tenen possibilitats de trobar habitatge. Pensem en les llars unipersonals, aquelles on hi ha un sol sou i en les famílies monoparentals”.

Amadeu Rocamora ha exposat que “les dificultats en l’accés a un habitatge digne, i el seu cost fan que la població més vulnerable del nostre país s’empobreixi. Per aquest motiu és un dels factors més importants en l’increment de la desigualtat a Andorra”.

MÉS ENTREBANCS

Altres factors que ha apuntat i que dificulten l’accés a l’habitatge es donen quan el propietari d’un pis el reforma i si el llogater hi vol tornar, normalment li incrementarà el preu. Això fa que moltes persones hagin de buscar-se una alternativa en altres parròquies. La proliferació d’apartaments turístics fa que hi hagi menys pisos al mercat de lloguer i també critica que la proliferació d’habitatges de luxe per atreure nous residents d’alt poder adquisitiu, el que farà és que hi hagi una onada migratòria que accepti feines que els andorrans no volen i “difícilment podran accedir a un habitatge digne”.

L’AVORTAMENT

Per la seva part, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, en la seva ponència s’ha mostrat decebuda perquè l’avortament encara estigui prohibit al país. “Per què em sembla una evidència que aquesta és una qüestió que discrimina de manera inacceptable la dona andorrana. La desigualtat entre dones amb diferent poder econòmic és inacceptable. No és el mateix anar justa de diners i haver de pagar-se un viatge a Barcelona o Tolosa, l'avortament i anar a treballar l'endemà perquè la CASS no et reconeix el fet i la necessitat de temps per a recuperar-te físicament. També és desigualtat per a mi estar embarassada amb perill per a la pròpia vida i que no se’t pugui assistir medicalment al teu país”, ha exposat.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending