Els carburants provoquen un fort repunt de la inflació fins al 6,1%

Durant el setembre, l’IPC s’ha enfilat cinc dècimes per culpa del comportament dels preus dels combustibles, que impacten en els grups del Transport i de l’Habitatge i que fan estèril la lleugera moderació del cost dels aliments

Comentaris

Fent benzina en una estació de servei.
Fent benzina en una estació de servei. ARXIU

La inflació torna a disparar-se. Després que, al llarg del primer semestre l’Índex de preus al consum (IPC) s’anés moderant, durant l’estiu ha experimentat una nova variació a l’alça. Segons l’indicador avançant, ja se situa en el 6,1%. És a dir, cinc dècimes més que a l’agost. En gran part la culpa és dels carburants, amb un fort increment, que impacta en els grups de Transport i Habitatge. En canvi, els aliments sí que han moderat lleugerament la seva evolució.

Les dades fetes públiques aquest dilluns des d’Estadística confirmen el repunt de la inflació. De moment, és un indicador avançat, però que ja té en compte el 93% dels preus actualitzats. Per a la resta, es manté la xifra del mes d’agost. Serà el pròxim dia 16 quan es confirmi l’oficial.

I el que deixa clar la informació és que l’IPC torna a créixer. Al setembre va tancar en un 6,1%, el que suposa un increment de mig punt en comparació al registrat el mes anterior. Per tant, un repunt fort, que retorna la dada al nivell del passat març.

Segons s’explica des d’Estadística, aquest comportament “seria a causa de l’evolució dels preus del grup Transports”. Es tracta, cal no oblidar, d’un dels àmbits que recull l’impacte de la pujada dels carburants registrada al llarg del passat estiu i que també tenen influència en el grup de l’habitatge -pel gasoli de calefacció-. A més, també han experimentat una evolució a l’alça els béns i serveis diversos.

En canvi, el preu dels aliments es modera. Segons Estadística, han pujat, però menys que el mateix mes del 2022.

El repunt d’aquests mesos fa que la inflació a Andorra sigui molt més elevada que la que es registra als països de l’entorn. Així, a Espanya s’ha situat en el 3,5%. Encara més alta, però no tant com al Principat, és la dada de França (4,9%).

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending