Carburants i productes frescos eleven l’IPC a la dada més alta dels darrers quatre anys

A l’octubre, la inflació es va incrementar en cinc dècimes, fet que situa la dada dels darrers dotze mesos en un 2,5% i l’acumulada durant el 2021 en el 2,9%

Sortidors de carburants.
Sortidors de carburants. ARXIU

No tant, ni de bon tros, com a Espanya, però els preus, a Andorra, també s’estan disparant. I de forma important. Durant l’octubre, la inflació es va situar en un 2,5%, una de les dades més elevades dels darrers anys. La culpa la té el fort encariment que han patit els carburants i els productes frescos.

Així s’ha indicat des del departament d’Estadística. Entre setembre i octubre, l’IPC es va incrementar cinc dècimes. I si la comparació es fa amb ara fa un any, la pujada és encara més forta. Del 2,5%. La dada més elevada des del juny del 2017.

Dos són els factor que consoliden la tendència a l’alça del cost de la vida que s’ha vingut vivint els darrers mesos. Per un costat, el preu dels productes petroliers, que registren una pujada superior al 31% en l’últim any. I això dispara dos grups claus com són el del transport i la llar. Per l’altre, els productes frescos, amb un increment del 2,3% anual. Davant aquesta situació, poc poden influir aquells àmbits on s’han moderat preus, com ara el vestit i el calçat.

La sensació és que la situació pot evolucionar encara més a l’alça. Per ara, l’IPC acumulat del 2021 -des del gener- se situa en un 2,9%. Caldrà veure el comportament els pròxims dos mesos per definir la dada final de l’exercici.

La dada andorrana se situa propera a la que ha donat França (+0,4% d’increment a l’octubre per a un IPC interanual del 2,6%). En canvi, queda molt per sota de l’espanyola. Al país veí del sud, el comportament del preu de l’electricitat ha disparat la inflació fins al 5,4%. És a dir, més del doble que la del Principat.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending