La caiguda de les importacions es modera, però segueix en números vermells

Al juliol el valor dels productes entrats al país va ser un14,5% inferior que l’any anterior, tot i que la davallada no és tan forta com la del juny si es descompta l’efecte ‘Mata Mua’

La duana del riu Runer.
La duana del riu Runer. Altaveu

La crisi econòmica provocada pel coronavirus continua deixant els seus efectes en els indicadors econòmics. Un bon exemple són les importacions. Durant el juliol, el valor dels productes entrats al país es van situar un 14,5% per sota del mateix mes del 2019. Es tracta d’una davallada, sí; però inferior a la de mesos anteriors. I amb increments en alguns dels capítols, com ara el de l’electrònica.

Les conseqüències de l’emergència sanitària s’han deixat sentit de forma clara en l’economia. Els darrers mesos, les importacions s’havien desplomat. I, de fet encara continuen per sota de les d’altres anys. Ara bé, a poc a poc, sembla que la situació es recondueix. Així ho evidencien les dades fetes públiques des del departament d’Estadística del Govern.

El mes passat l'Electrònica i el Transport van registrar variacions positives en el valor de les importacions

Al juliol, el valor de les importacions entrades al país va ser de 113,4 milions, el que suposa un 14,5% menys que els 132,7 de fa un any. És, evidentment, una caiguda, però no tan forta com la del juny. Llavors aquesta va ser del 20% -descomptant el capítol de Diversos, inusualment inflat per l’arribada del ‘Mata Mua’, el quadre de la baronessa Thyssen.

A més, en el cas d’alguns dels capítols, la variació ha estat positiva. És una excepció en un panorama globalment positiu, però no deixa de ser, si es vol veure així, un detall que convida a un cert optimisme. Així pel que fa a l’electrònica, s’ha passat de 9,7 milions el 2019 a 10,7 aquest mes (10,3%) i el del transport -de 13,7 a 19,5 (42,1%).

Oficialment, l’acumulat entre gener i juliol és positiu. Novament, l’efecte ‘Mata Mua’. En realitat, si es descompta el capítol de Diversos, la davallada del valor de les importacions en comparació amb el del 2019 es manté per sobre del 20%.  

També segueix en xifres negatives la importació de carburants. Els 12,95 milions del litres entrats al país suposa un 7,8% menys que el juliol del 2019. La davallada, però, és més moderada que la del juny, quan va apropar-se al 14%. La reducció es dona en els tres tipus de combustibles: gasolina sense plom (-1,4%), gasoli de locomoció (-9,9%) i fuel domèstic (-6,4%).

Etiquetes

Comentaris

Trending