Avisen que el preu de l’habitatge pot ser un fre per a la reactivació econòmica

Els partits en les taules de treball de ‘Reptes de futur’ alerten que pot complicar el procés de diversificació i transformació del teixit productiu, pel qual també és un obstacle una llei d’inversió estrangera feixuga

Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer.
Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer. Altaveu

Els darrers anys, l’accés a l’habitatge s’ha convertit en una important preocupació per a gran part de la població. La dificultat per trobar pis, però, també pot ser un fre per a les empreses. Els participants de la iniciativa ‘Andorra, reptes de futur’ que formen la taula centrada en la diversificació i la transformació econòmica així ho assenyalen. També posen en relleu la preocupació pel fet que les lleis d’immigració i d’inversió estrangera són feixugues o en la necessitat de definir un model pel país, especialment en l’àmbit turístic.

Així es després de les principals problemàtiques detectades pels dos dels quatre grups que s’han centrat en aquest àmbit. De fet, la preocupació per l’habitatge apareix en totes dues llistes. I, a més, amb un consens total dels integrants i la màxima puntuació de prioritat: 3 sobre 3.

Els grups de treball també han posat en relleu la necessitat de plantejar un nou model econòmic, especialment pel que fa al sector turístic o de buscar fórmules per atreure talent estranger

En el primer grup, es va abordar com una de les principals problemàtiques en l’àmbit de la transformació i diversificació econòmica el fet que “el preu de l’habitatge és molt elevat en comparació al salari mínim”. En el segon, es parla obertament de “falta d’habitatge assequible a Andorra”. I, per tant, queda clar que es considera essencial poder resoldre aquest element per impulsar el teixit productiu del país.

No és pas, però, l’únic punt a millorar. Al contrari, en totes dues taules s’han abordat altres problemàtiques, moltes d’elles amb el màxim consens dels participants i, també amb el grau de prioritat més elevat. Així, el primer grup va posar en relleu que hi ha “una manca de replantejament i regulació de l’equilibri de l’obertura econòmica perquè les empreses del país puguin mantenir la seva competitivitat”. També va alertar que les lleis d’immigració i d’inversió estrangera són “feixugues i poc àgils”. Dos altres punts esgrimits per tots els integrants i al qual se li dona màxima importància és la “manca de definició dels plans urbanístics segons el creixement demogràfic” i el fet que encara hi ha “una mentalitat centrada en el proteccionisme”.

L’altre grup també va abordar altres problemàtiques. Dues d’elles centrades en la necessitat de transformar, per una banda, el model econòmic global del país, per l’altre, l’específic del turisme. A banda, també es va mostrar un ampli acord en el fet que cal “incrementar la capacitat d’atracció de talent forà” així com la retenció de l’autòcton. Un altre punt abordat va ser la necessitat d’augmentar les relacions econòmiques amb França.

Les altres dues taules han abordat altres punts crítics per assegurar la diversificació i transformació de l’economia andorrana. Entre ells, el fet que calgui adaptar-se als riscos que genera el canvi climàtic o que l’administració pública es reinventi. També s’entén necessari buscar fórmules per mantenir l’atractiu com a destinació turística.

Comentaris (3)

Trending