L’augment dels tipus d’interès frena les compravendes i accelera l’amortització d’algunes hipoteques

El president de la Cambra de Notaris, Joan Carles Rodríguez Miñana, manifesta que “continuem treballant fort, però l’ambient ja no és el mateix perquè hi ha menys alegria i més reflexió”

El cartell d'una notaria
El cartell d'una notaria ARXIU

La política monetària del Banc Central Europeu per frenar la inflació deixa el tipus d’interès en el 4,25% després de la darrera pujada de mig punt el passat dijous. Això està provocant un fre en la signatura de compravendes d’immobles i a la vegada accelera l’amortització d’hipoteques, tal com estan registrant els notaris.

L’augment dels tipus d’interès comporta que els bancs demanin moltes més garanties a l’hora d’atorgar préstecs hipotecaris. I això ho estan notant els notaris amb un descens de les compravendes. Una situació que es va començar a notar al febrer. El president de la Cambra de Notaris, Joan Carles Rodríguez Miñana, ha explicat que durant el primer semestre de l’any han notat una caiguda al voltant d’entre el 15% i el 20%. “Continuem treballant fort, però l’ambient ja no és el mateix perquè hi ha menys alegria i més reflexió”, ha manifestat.

El que ha provocat aquesta situació és que hi hagi un avançament de la cancel·lació de les hipoteques, és a dir, aquells que s’ho poden permetre i tenen els diners per tancar el préstec. Segons Miñana, “això té a veure amb l’increment de tipus d’interès i aquelles que els hi queden 3,4 o 5 anys per vèncer són les que s’amortitzen per haver de pagar un preu més elevat”.

La sensació del president de la Cambra de Notaris és que “la inversió que ve de fora també afluixa i ha passat la primera febrada”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending