Aposta per facilitar l’accés als ajuts al lloguer i a l’estudi

El Govern flexibilitzarà criteris per atorgar aquestes subvencions , fet que ha de permetre que se’n puguin beneficiar més famílies, al mateix temps que s’estableix un IGI de l’1% per bolquers, compreses, tampons i similars

Espot i Pallarés, durant la presentació del paquet de mesures.
Espot i Pallarés, durant la presentació del paquet de mesures. SFGA/ C.ESTEVE

Les mesures que vol impulsar Govern també toquen l’àmbit de l’habitatge, i en particular els lloguers. No es redueixen rendes, però sí que s’aposta per flexibilitzar l’accés als ajuts en aquest àmbit i, fins i tot, donar l’opció d’incrementar-los. Similar acció es farà en les beques per a l’estudi. A banda, hi ha una actuació a nivell fiscal: la rebaixa, en aquest cas permanent, del tipus que s’aplica a bolquers i productes d’higiene femenina, com ara compreses i tampons.

Així, la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, ha apuntat que es vol incrementar el nombre de persones o famílies que poden accedir a aquestes ajudes. De fet, s’obrirà una nova convocatòria incorporant aquests canvis. Entre ells, reduir de cinc a tres anys el temps de residència per poder-los demanar i apujar el nivell d’ingressos màxims per tenir-hi accés, d’1,2 a 1,3 el Llindar Econòmic de Cohesió Social. També es permetrà que la subvenció suposi un percentatge més elevat de la renda coberta: 40% pels col·lectius vulnerables i 35% per a la població en general. A banda, l’import màxim de l’ajut també creix un 3,3%.

Els canvis suposaran, segons els càlculs de Govern, un cost addicional de 340.000 euros. Pallarés ha apuntat que 165 famílies es podran veure beneficiades de les noves condicions. Són les que en la convocatòria ja tancada han vist com es refusava la seva petició. 1.471 peticions, per cert, sí que han estat acceptades.

Una acció similar es farà a l’hora de demanar ajuts a l’estudi. Novament, s’incrementa el llindar màxim a partir del qual es refusa atorgar una beca: fins a 18.720 euros d’ingressos en el cas tant de l’ensenyament obligatori com del Superior. Des d’Educació, la ministra, Ester Vilarrubla, ha quantificat en 450.000 euros el cost d’aquesta mesura, de la qual podran treure profit 249 alumnes de tots els sistemes i nivells.

El Govern també toca la fiscalitat, però d’una forma força residual. Jover ha apuntat que, seguint el que s’ha fet a països de l’entorn i, en aquest cas, de forma permanent, es rebaixarà a un tipus superreduït, de l’1%, l’IGI que s’aplica en determinats productes “de primera necessitat”. En concret, els bolquers i material d’higiene femenina: compreses, tampons o similars. Una mesura que, s’admet, és més cosmètica que efectiva. El cost per a l’executiu s’estima en tot just uns 65.000 euros.

Comentaris (3)

Trending