Andorra Telecom preveu invertir prop de 69 milions d’euros els pròxims quatre anys

Una part important d’aquesta despesa permetrà la construcció de la nova seu a l’avinguda Meritxell, a banda de millores en la xarxa com ara l’impuls definitiu de la tecnologia 5G

Representació de com serà 'Node', la futura seu d'Andorra Telecom.
Representació de com serà 'Node', la futura seu d'Andorra Telecom.

Andorra Telecom preveu fer un important esforç d’inversió els pròxims anys. En concret, una xifra propera als 69 milions d’euros. Així s’avança en el pressupost que la societat pública ha elaborat de cara al 2022, un any pel qual espera una millora de beneficis en comparació amb els que obtindrà aquest 2021. Entre els projectes a impulsar hi ha la continuació de la implementació del 5G o el nou edifici. S’haurà d’afrontar, això sí, amb una previsible davallada dels ingressos que s’aconsegueixen via la itinerància dels visitants estrangers.

Des de la companyia es posa en relleu la importància de fer aquest esforç inversor per mantenir la competitivitat dels serveis que ofereix. De cara al 2022, l’estimació és que aquestes despeses ascendeixin a 18,8 milions d’euros, però pels anys posteriors no s’abaixarà el ritme. De cara al 2023 i el 2024, la xifra seria similar (18,7 i 17,9 respectivament) i la reducció que es donaria el 2025 es deuria a la finalització d’un dels projectes claus per a l’operadora: la construcció de la seva nova seu.

La companyia preveu pel 2022 un benefici de 19,6 milions, malgrat que ja es té clar que els ingressos per itinerància difícilment assoliran els nivells previs a la pandèmia

Aquesta s’iniciarà, justament, l’any vinent i suposarà 15,9 milions al llarg dels pròxims exercicis, 2,4 dels quals ja el 2022, quan es confia poder iniciar les obres. Una altra partida que es considera clau és la que es destinarà a la modernització dels sistemes BBS/OSS. Es tracta d’un element decisiu per poder garantir el servei als clients, tant a particulars com a empreses. La previsió és invertir 3 milions. 4 més es dirigiran a les millores a la xarxa, entre altres coses per continuar la implementació de la tecnologia 5G per a mòbils.

La partida d’inversió és una de les més destacades per a un any en el qual la companyia espera poder recuperar el nivell de beneficis tocat per la pandèmia. Així, a l’hora d’elaborar els comptes, es preveia que el 2021 acabaria amb uns guanys de tot just 16,9, molt per sota dels esperats. En canvi, de cara al 2022, s’espera assolir els 19,6.

I això malgrat que la companyia té clar que el volum d’ingressos provinents de l’ús que els visitants fan dels seus mòbils, el ‘roaming’, no recuperarà en cap cas el nivell previ de la pandèmia. Ja, de fet, aquest 2021, la davallada d’aquest capítol ha estat clau en uns resultats molt inferiors als habituals, tot just 18 milions. De cara al 2022, la companyia estima que ingressarà 19,3, però ja avisa que cal adaptar-se al “nou paradigma” que suposa “l’evolució de les negociacions i alineament de preus”. De fet, en aquest sentit, es recorda que aquesta xifra “ha anat davallant des del 2016”.

En canvi, es confia en un creixement dels ingressos per altres operacions comercials, com ara l’expansió del creixement d’internet a les llars. També es preveu una millora del nombre de línies mòbils contractades i de la facturació per serveis a les empreses.

Comentaris (5)

Trending