Andorra Telecom preveu estabilitzar a llarg termini la facturació per ‘roaming’ en uns dotze milions

Malgrat que els ingressos aniran baixant fruit dels requeriments europeus i de les negociacions a la baixa entre companyies, l’operadora andorrana espera que la recaptació per la itinerància no sigui inferior a la meitat actual

El rètol d'Andorra Telecom a la seu comercial provisional.
El rètol d'Andorra Telecom a la seu comercial provisional. Toni Solanelles

Andorra Telecom preveu a llarg termini una davallada de la facturació per ‘roaming’, però espera que no passi per sota de la meitat del que s’ingressa en l’actualitat. De fet, les previsions són que la recaptació per itinerància s’acabi estabilitzant en unes xifres que haurien de ser de l’ordre dels deu o dotze milions d’euros. Per tenir una referència clara, el 2020 es van ingressar gairebé vint milions per aquest concepte i enguany se n’esperen divuit.

L’operadora andorrana està a l’espera de l’evolució de l’aproximació a la Unió Europea (UE) per acabar de definir el full de ruta sobre la itinerància, encara que aquest concepte estrictament no forma part de les negociacions per a l’acord d’associació. Certament, Europa ha imposat unes regles del joc. Però al final el que acaba definint tot plegat, dins el marc político-econòmic establert, són les negociacions establertes entre companyies per l’ús de les infraestructures de cadascun dels països pels usuaris d’altres operadores no titulars d’aquells equipaments.

El director general de la companyia ha recordat que els contractes entre operadores es negocien “a dos o tres anys vista”. Vist el que té ja signat Andorra Telecom amb altres homòlogues seves, i tenint en compte “les renovacions immediates a la baixa”, es preveu una facturació “en els propers anys d’uns divuit milions d’euros”

Curt i ras: per molt que els francesos no paguin itinerància quan estan a Espanya, per posar un cas, la companyia de la qual sigui client aquell usuari francès sí que pagarà un preu a la seva homòloga espanyola per l’ús de la infraestructura necessària per poder donar el servei al client. En aquest sent, tal i com ha recordat el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, Andorra és clarament un país receptor de turisme i, en conseqüència, hi ha un balanceig molt al favor de l’operadora entre el que ha d’assumir la companyia entre clients seus que van a l’estranger o estrangers que acaben fent ús de la xarxa d’Andorra Telecom. I quan hi ha un desbalanceig tan evident com en el cas d’Andorra, la UE també ho té en compte.

Nadal ha recordat que els contractes entre operadores es negocien “a dos o tres anys vista”. En aquest sentit, i vist el que té ja signat Andorra Telecom amb altres homòlogues seves, i tenint en compte “les renovacions immediates a la baixa”, es preveu una facturació per ‘roaming’ “en els propers anys d’uns divuit milions d’euros”, que és el que s’espera ingressar aquest 2021, en què hi va haver una davallada brutal al primer trimestre producte de la caiguda de turistes derivada de la pandèmia.

L'oficina comercial d'Andorra Telecom.

Relacionat

Els ingressos per ‘roaming’ d’Andorra Telecom van caure a la meitat durant el primer trimestre

Justament, aquesta caiguda dels primers tres mesos de l’any, que no hi va ser el 2020, farà que els comptes d’Andorra Telecom de l’exercici actualment en curs acabin amb uns beneficis de ‘només’, i aquest ‘només’ és entre cometes, setze milions d’euros. Certament és una xifra baixa tenint en compte la pretensió de la companyia de situar els guanys de mitjans en els anys a venir al tomb dels vint milions d’euros. El 2020 el benefici va ser de divuit milions.

Comentaris

Trending