Les agències de viatges afronten un estiu amb rècord de clients malgrat la forta inflació

Els establiments registren fins i tot més peticions que el 2019 malgrat que el cost de marxar de vacances, entre avions i hotels, s’ha incrementat entre un 12% i un 20%

Una agència de viatges d'Andorra la Vella.
Una agència de viatges d'Andorra la Vella. Altaveu

Arriben les vacances i la gent vol fer turisme. Marxar lluny. Desconnectar. I això no ho atura ni uns preus molt més elevats que ara fa un any. El sector de les agències de viatge afronta un estiu que serà, asseguren, força positiu. Amb més clients, un 5% més que el 2019, asseguren, i, per tant, amb molts desplaçaments. I això malgrat que hi ha un encariment generalitzat, que pot anar entre un 12 % i un 20%.

“Es recupera la plena normalitat”, ha assegurat consultada per Altaveu la portaveu de la patronal del sector a Andorra, Maica Terrones. De fet, la millora, com remarca, no és només si es compara amb l’estiu del 2021, encara afectat per la pandèmia, que limitava els viatges a alguns països. “Ha augmentat el nivell de vendes tant amb relació a l’any passat com amb el 2019. També superem les xifres i llavors ja va ser un molt bon estiu”, comenta.

A l’hora de posar xifres, considera que es pot parlar, ara mateix, d’un 5% més de clients. I avisa que “encara no hem acabat”. Un increment de negoci que es dona malgrat que, no es pot negar, els preus han pujat. “Com a la resta de sectors, hi ha inflació i tot es reflecteix: vols i hotels”, apunta Terrones. En aquest sentit, des de Viatges Pyrénées, Imma Codina afirma que “entre l’any passat i aquest pot haver pujar entre un 12% i 20%”. Especialment els vols, tot i que també els hotels, malgrat una frenada aquest juny, en part “arran de la convocatòria d’eleccions a Espanya”. Molta gent ha preferit esperar a contractar vacances pel risc que els toqués estar el 23 de juliol a una taula de votació.

I, malgrat aquests preus més cars, la gent, com s’ha dit, vol marxar del país i conèixer d’altres. “Estem, la veritat, en un any que és excepcional. La gent té moltes ganes de viatjar i li és igual el cost”, comenta. En aquest cas, Terrones sí que indica que hi ha clients que “s’adapten” amb la reducció d’algun dia o buscant hotels de menys categoria.

Totes dues, però, coincideixen a l’hora d’apuntar les destinacions preferides. 2023 és el primer any sense restriccions a molts països que, fins abans de la pandèmia, eren molt turístics. Sobretot a l’Àsia. I cap allà van molts andorrans: Japó, Tailàndia o Indonèsia. Sense oblidar els Estats Units. Malgrat això, continuen tenint bona sortida llocs més propers com les illes del Mediterrani o les Canàries. I, remarca Codina, també els creuers es recuperen amb força.

Per això, el sector no amaga que s’afronta l’estiu amb força optimisme. “Hi ha satisfacció i sobretot tenint en compte d’on venim”, afirma Terrones. Per la seva banda, des de Viatges Pyrénées també es parla de “recuperació de la normalitat; ara ja no calen vacunes Covid, però sí que cal tenir en compte les altres que fan falta a certs llocs”.

GANES TAMBÉ DE VENIR A ANDORRA

Des del sector també es posa en relleu que l’arribada de grups al país també va a bon ritme. “Recuperem el mercat del nord d’Europa i hi ha més demanda del portuguès i l’espanyol”, assegura la portaveu de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra.

Per la seva banda, Jaume Escoda, de Món Experiències apunta que “s’estan movent més que altres anys”. En aquest cas, també es té clar que “la inflació pot afectar, però la gent té ganes de viatjar igual”.

Comentaris (1)

Trending