Els carburants davallen més d’un 10% des del màxim de preu del juny

L’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants calcula que en els sis primers mesos de l’any Govern ha obtingut prop de 4 milions de recaptació extra des del sector

Sortidors de benzina a una estació de servei del país.
Sortidors de benzina a una estació de servei del país. T. S.

Els carburants van tocar sostre de preu a mitjans de juny. Des de llavors, la tendència ha estat a la baixa, en gran part perquè el cost del petroli s’ha moderat per la por a una nova crisi. Malgrat això, i segons es posa en relleu des del sector, des d’inicis d’any l’encariment és encara d’un 25% pel que fa a les benzines i del 38%, en el gasoli. Les distribuïdores, però, apunten que la taxa verda també influeix. Calculen que per cada 10 cèntims d’increment, un és conseqüència de la nova figura impositiva.

Així ho assegura el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants (Assidca), David Porqueres. Així, remarca que, pel que fa als preus, el sostre es va tocar la setmana del 18 al 25 de juny. Llavors, el gasoli es va situar de mitjana en 1,786 euros per litre, mentre que la benzina de 95 octans, la més emprada, arribava a 1,84. És a dir, tot un rècord mai vist al país.

Des del sostre de mitjans de juny, el preu dels carburants han anat a la baixa seguint l’estela del petroli: un 10% en les darreres setmanes segons l’Assidca

Des de llavors, però, “la tendència és a la baixa”. I ho és, en gran part, pel fet que el barril de petroli Brent ha moderat de forma important el seu cost. Bàsicament perquè els mercats comencen a tenir por d’una nova crisi, que podria fer baixar la demanda. De situar-se entorn els 120 dòlars, ha caigut ja per sota dels 100. I això, a poc a poc, s’ha anat traduint als preus dels cartells electrònics o no de les estacions de servei.

La setmana passada s’ha produït una nova davallada de les tarifes. Així, la benzina se situa en una mitjana propera als 1,65 euros per litre. Per la seva banda, el gasoli, queda lleugerament per sobre dels 1,6. Segons el càlcul de l’Assidca, en aquestes darreres setmanes, la davallada ha estat d’un 10%.

Ara bé, això no evita que l’evolució al llarg del 2022 sigui especialment dolorosa per a les butxaques dels consumidors. “Continua molt per sobre del que es pagava l’any passat”, apunta Porqueres. Des d’inicis del 2022, de fet, “han pujat un 25% i un 38% respectivament”.

Des de l’Assidca es posa en relleu que una part d’aquest increment és deu a l’entrada en vigor de la taxa verda. Bàsicament, el 10%. Per tant, es pot dir que 1 de cada 10 cèntims d’augment del preu en comparació a inicis d’any és conseqüència de l’impost.

Una altra dada que aporta l’entitat és el càlcul sobre què ha suposat la pujada de preu per a les arques públiques. Fins al juny, s’estima que amb la taxa verda Govern ha recaptat 2,3 milions d’euros extra. I a això s’ha de sumar 1,5 més provinents de l’IGI. Per tant, si fa no fa, uns 4 milions.

Més complicat, però, és calcular el que pot passar en les setmanes vinents amb el preu. El context, apunta Porqueres, és molt inestable. “l’OPEP [Organització de Països Exportadors de Petroli] va anunciar [la setmana passada] que incrementava lleugerament la producció, 100.000 barrils diaris, però el mercat, en canvi, va reaccionar malament amb una pujada de preu perquè es considera que era poc”. En canvi, al cap d’unes hores, “va tornar a baixar”. Tot és, doncs, molt volàtil i dificulta fer prediccions.

Comentaris (9)

Trending