El 2021 s’inicia amb una nova caiguda en les matriculacions de vehicles

La davallada va ser del 12,3% amb més impacte en l’àmbit de les motocicletes (-39,5%) i els industrials (-30%) que no pas en la de cotxes (-4,6%)

Comentaris

Un concessionari de cotxes
Un concessionari de cotxes

Els concessionaris de vehicles continuen patint els efectes de la frenada de l’economia provocada per les dures restriccions adoptades als països veïns per intentar frenar el coronavirus. Durant el gener, la xifra de matriculacions va caure un 12,3% en comparació al mateix mes del 2020. Novament, els turismes aguanten millor i, en canvi, la davallada és més forta pel que fa als camions i camionetes, és a dir, els industrials.

Durant el gener, i segons revelen les dades fetes públiques des del departament d’Estadística, es van matricular 242 vehicles. La xifra suposa un descens del 12,3% en comparació a un any abans (276).

La disminució, però, ha afectat menys els turismes que altres tipologies de vehicles. Així, es van registrar 186 matriculacions de cotxes per les 195 del gener del 2020. Per tant, la caiguda va ser només del 4,6%, tot i que cal tenir en compte que arriba després d’un any complicat pel sector pels efectes de la pandèmia.

La patronal del sector hi veu “continuïtat” amb les dades de finals del 2020 però confia que es pugui recuperar el treball amb normalitat en un horitzó curt de temps

En canvi, més forta ha estat la davallada en la venda de motocicletes i ciclomotors, l’àmbit que millor havia resistit la crisi l’any passat. S’han matriculat tot just 23 per les 38 de fa un any, el que representa una caiguda del 39,5%. També ha estat important l’evolució negativa dels vehicles industrials, que ja al llarg del 2020 van patir de forma dura l’impacte de la crisi sanitària. El descens ha estat del 30%: de 30 a 21 matriculacions.

Pel que fa a les dades interanuals (de febrer del 2020 a gener del 2021), el descens acumulat és del 19,1%. En aquest període, s’han matriculat 3.642 vehicles, en comparació als 4.501 dels dotze mesos anteriors (de febrer del 2019 a gener del 2020).

Des del sector, es parla de “continuïtat” amb relació a com va acabar l’any passat. “El cotxe segueix la seva línia i els industrials, també, en caiguda lliure”, explica el president de l’Associació d’Importadors (AIVA), Carles Sansa. En canvi, malgrat les xifres negatives, es mostra més tranquil amb el sector de les motocicletes. “La dada no és significativa, perquè és un producte molt estacional. Al gener ha fet molt de fred i això complica vendre. Ara, em costa que s’han recuperat les darreres setmanes”, ha apuntat.

En una línia general, explica, “el sector aguanta” l’impacte de la crisi. Això sí, admet que algunes empreses ho han passat malament, amb algun gran concessionari que va decidir reduir en un 10% la seva plantilla. “Esperem que en un horitzó curt de temps podrem tornar a treballar amb normalitat”, comenta, tot recordant “l’experiència de l’any passat” quan “ben entrada la primavera molts vam tenir una activitat més que correcta”. Ara bé, adverteix que, si no és així, fets com els acomiadaments en aquest concessionari multimarca sí que podria passar a ser “una tendència”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending