Ecologistes catalans acusen la Generalitat d'ajudar Andorra a "rescatar" Ctrasa

Comentaris

Una imatge del 'complex' de Ctrasa.
Una imatge del 'complex' de Ctrasa. ARXIU

Organitzacions ecologistes catalanes acusen la Generalitat de contribuir a “un rescat encobert” del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa), que consideren “una mala inversió andorrana”. Per això, i perquè creuen que no respon a les directrius europees en matèria de residus, Ecologistes de Catalunya i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC) s’oposen a l’acord entre l’executiu català i el Govern per tal que la brossa de l’Alt Urgell i de la Cerdanya sigui cremada a la Comella. El forn incinerador no arriba a acollir les 45.000 tones anuals previstes en la concessió de l’equipament. Això suposa dos inconvenients: una penalització econòmica i un mal funcionament de la instal·lació, que sols arriba a l’optimització si arriba al nombre de tones per a la qual està dimensionada.

Les organitzacions ecologistes exigeixen als dos executius, l’andorrà i el català, que frenin qualsevol acord fins que no es dissenyi un pla comarcal ambiciós en matèria de recollida de residus. Consideren que portant brossa de la Cerdanya i l’Alt Urgell a cremar al Principat no es contribueix a assolir l’objectiu de la Unió Europea, que preveu que el 2020 s’arribi a un 60% de recollida selectiva. CEPA-EdC han assegurat que vist que les dues comarques també estan obligades per llei a reduir les tones d’escombraries que produeixen, els residus urgellencs i ceretans tampoc no seran suficients per garantir el mínim necessari per a Ctrasa. Els ecologistes catalans creuen que la voluntat real de la proposta que hi ha sobre la taula (l’acord per traslladar residus a Andorra) és “rentabilitzar una inversió pública-privada sobredimensionada que serà encara més innecessària a mesura que el Principat avanci en la recollida selectiva”.

Els col·lectius ecologistes consideren que el fet que Catalunya exporti residus cap a Andorra l’únic que representa, també, és contribuir a “un model de gestió de residus no eficient”. CEPA-EdC han defensat que la recollida selectiva i el reciclatge estalvien més energia de la que s’obté amb la incineració, fet que contribuiria a assolir els objectius de l’acord de París contra el canvi climàtic, un document al qual Andorra també s’ha adherit. Noranta municipis catalans han optat ja per un model intensiu de recollida selectiva i per sistemes de pagament per generació, molts d’ells adherits a l’estratègia ciutadana ‘Residu Zero’.

Comentaris

Trending