Dur enfrontament entre el PS i el Govern per la construcció de la benzinera de la Margineda

Comentaris

Dur enfrontament entre el PS i el Govern per la construcció de la benzinera de la Margineda
Dur enfrontament entre el PS i el Govern per la construcció de la benzinera de la Margineda

L’autorització de la construcció d’una benzinera, ara ja en fase molt avançada, a la zona de la Margineda, a pocs metres del pont romànic del mateix nom i en el marc dels entorns de protecció d’aquest monument ha generat un dur enfrontament, al Consell General, entre el líder parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i diversos components del Govern, entre els quals el màxim responsable de l’executiu. De la batussa l’únic que ha quedat clar és que la gasolinera, tal com s’ha executat, no compleix la normativa es miri com es miri, i que l’impacte visual es mirarà d’atenuar a partir d’una plantació vegetal.

López ha assegurat que el permís de la benzinera, tal i com estava projectada i s’ha acabat construint, suposa “un incompliment de l’entorn de protecció més que evident”. I ha qualificat de “presa de pèl” les explicacions poc clares i menys sòlides que han donat els dos ministres que han intervingut en la defensa de la qüestió, i especialment el titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. 

El parlamentari socialdemòcrata ha recordat que no s’impedeix la construcció de l’equipament ni l’ús que s’hi dona (el servei de gasolina), però el que s’ha de fer és seguir uns paràmetres d’alçada i de tipologia constructiva que no s’haurien respectat. La ministra de Cultura, Olga Gelabert, que també ha intervingut en el debat ha evitat de totes totes reconèixer que la benzinera, de la qual López n’ha mostrat fotografies, no compleix cap dels elements que imposa la normativa vigent.

El conseller del PS ha qualificat la situació de “vergonya” i la resposta dels diferents representants governamentals de “patètica”. I ha retret a Gelabert i a alguns dels seus antecessors la “poca sensibilitat cap al patrimoni” que estarien mostrant. Pere López ha afirmat que el fet que el Govern no hagi actuat per “aturar (la construcció) és una aberració”. I sempre ha diferenciat entre l’ús que es doni a la construcció i la tipologia constructiva que calgui seguir o no. Les paraules de López, inicialment combatudes per Torres i Gelabert, han portat Toni Martí a intervenir. 

El cap de Govern, fonamentalment, el que ha fet és acusar el Govern socialdemòcrata d’haver autoritzat el pla d’urbanisme d’Andorra la Vella que per a la zona “permetia un edifici de set plantes”. En aquest sentit, la titular de Cultura ha manifestat que l’impacte visual hauria estat major en el cas que s’hagués fet una edificació d’aquelles característiques que no pas la benzinera.

Gelabert ha explicat que s’han previst modificacions al projecte constructiu de l’estació de servei i un pla d’embelliment que passarà, fonamentalment, perquè la benzinera quedi “enquadrada dins un espai vegetal” seguint les recomanacions que haurien fet tècnics del departament de Medi Ambient. 

La ministra, qüestionada per López, ha evitat dir si la construcció actual li fa mal d’ulls. “Fins que no estigui acabada l’obra i no vegi com queda no li podré dir”, ha vingut a respondre Olga Gelabert, que ha revelat també que el Govern es va plantejar prohibir la gasolinera i arriscar-se a haver de defensar la seva decisió als tribunals però que es va descartar quan se’ls va comunicar des dels assessors legals que tenien les de perdre.

La màxima responsable política del departament de Cultura i Esports també ha explicat que conjuntament amb els comuns es farà una definició molt més concreta del que pot construir-se i el que no dins dels entorns de protecció. I que d’un en un, de forma consensuada s’establirà els usos empresarials que podran tenir les construccions que es permetin incloure en cadascun dels 24 entorns de protecció que el ministeri preveu aprovar durant aquesta legislatura.

Biotecnologia i pla Engega

D’altra banda i també en el marc de la sessió de control al Govern que es du a terme al Consell General, l’executiu ha justificat el fracàs de l’empresa Biovalira més al seu excessiu optimista pla de negoci que no pas a les dificultats legals que hi hagi al Principat. Tant el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, com el de Salut, Carles Álvarez, han assumit una part de la fallida de l’empresa, que tenia com a principal interès la posada en marxa d’un biobanc. Però la part de responsabilitat que correspondria a la manca d’un marc legal adequat l’han situat en uns nivells molt baixos. 

Camp ha estat molt clar en acusar el pla de negoci de la societat com el principal culpable de la fallida de la societat. Mentrestant, Álvarez ha anunciat la intenció del seu ministeri de tenir elaborades abans de final d’any els dos textos legals que han de permetre donar el marc normatiu adequat per a un projecte d’aquestes característiques. El titular de Salut ha indicat que un cop s’hagin aprovat aquestes lleis serà el moment d’assumir la ratificació del Conveni d’Oviedo.

Finalment, el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, ha justificat el fet que la meitat dels ajuts donats en el marc del programa Engega hagin anat a parar en dos concessionaris de vehicles concrets (en referència a Pyrénées Motors i Becier) al fet que són aquests concessionaris els que “disposen de la majoria d’oferta”. Alcobé no ha dit res sobre l’enuig que ell mateix tenia quan el primer programa es va esgotar en qüestió de pocs dies i que va arribar a portar-lo a trucar directament als responsables d’un dels concessionaris per retreure’ls-hi la seva actitud. 

Ben al contrari, a la cambra ha lloat l’èxit del programa i la rapidesa amb què s’han complert els objectius. Si tots els ajuts atorgats s’acaben convertint en cotxes que es posen a la carretera, un 6% del parc mòbil tindria un component ecològic. El responsable ministerial ha assegurat que totes les subvencions atorgades revertiran en el client final i que, en cap cas, serà el concessionari qui en surti beneficiat.

Comentaris

Trending