“Dubtes” i “por” dels afectats per malalties minoritàries davant el metge referent

L’Associació recorda que els pacients han de visitar molts especialistes i afrontar tractaments cars i demanen un sistema “més fàcil i simple” per poder fer els tràmits

Carmen Rivera -esquerra- i Mònica Lage durant la presentació de l'associació.
Carmen Rivera -esquerra- i Mònica Lage durant la presentació de l'associació.

La presidenta de l’Associació de Malalties Minoritàries (AMMA), Mònica Lage, admet que entre el col·lectiu genera “dubtes” i, fins i tot, “por” com els pot afectar l’aplicació de sistema de via preferent per accedir a la sanitat. En aquest sentit, des de l’entitat s’alerta que els seus mateixos metges no saben com s’acabarà gestionant i recorden que es tracta de persones que necessiten tractaments molt especialitzats i, en moltes ocasions, visites a diferents professionals. Per això, tenen previst presentar aquests interrogants al Govern i confien a poder assolir un sistema que els faci els tràmits més senzills.

“Ara per ara, pel que hem pogut compartir amb les famílies de l’associació, no ens convenç el sistema”, afirma amb contundència Lage. De fet, assegura que les incògnites les tenen també “els nostres mateixos metges”. En aquest sentit, recorda que “necessitem tractaments molt específics i que a més a més amb professionals que en la gran majoria de casos no es troben a Andorra”.

Des de l'entitat s'alerta que els mateixos metges no saben encara com afectarà el nou sistema

La presidenta de l’associació té clar que una aplicació fil per randa del sistema de la via preferent pot ser extremadament dificultosa per a qualsevol afectat per una malaltia minoritària. “Imagina que per a cada especialista a què hagis d’anar i per cada acte que t’hagin de fer has de visitar el teu metge de referència i després a buscar l’autorització a la CASS”, comenta.

De fet, Lage alerta que “als nostres mateixos metges, que ens coneixen, li demanem què passarà i no tenen les respostes”. Això, afirma, genera “dubtes” i, fins i tot “por” entre les famílies amb afectats per aquestes patologies. Per això, en les properes reunions amb les autoritats serà un dels temes claus a posar sobre la taula: “Ho hem de demanar i espero que se’ns doni una resposta. És un dels temes que volem que ens expliquin com funcionarà”.

Des de l’associació es posa en relleu que “som un cas especial” i, per això, entén que haurien de poder tenir “un sistema més simple o més fàcil i curt”. En aquest sentit, remarca que “quan tens una malaltia com les nostres, una facilitat a l’hora de fer tràmits, que pot sembla una petita ajuda, per a nosaltres és molt”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending