Dol al Pas de la Casa i a la medicina del país per la mort del doctor Josep Escoda

Comentaris

Dol al Pas de la Casa i a la medicina del país per la mort del doctor Josep Escoda
Dol al Pas de la Casa i a la medicina del país per la mort del doctor Josep Escoda

El Pas de la Casa ha perdut aquesta matinada un dels seus referents, el doctor Josep Marcel Escoda, fundador del Centre Mèdic del Pas i ànima del mateix en un projecte que des de fa anys compartia ja amb els seus fills (com Bernat i Antònia Escoda, molt vinculats a moviments sociopolítics del Principat, o el desaparegut Marcel, que va morir arran d’un accident en una competició automobilística el 2003). El centre té un ampli reconeixement al país i fora d’ell per l’atenció mèdica derivada de lesions causades pels esports d’hivern. Escoda, de 82 anys, n’era tot un especialista tot i haver nascut a tocar el mar. 

El Centre Mèdic Pas de la Casa Grau Roig va néixer la temporada 1972-1973 gràcies a l’entesa entre el doctor Escoda i el fundador de les pistes d’esquí, l’empresari i esportista Francesc Viladomat. Feia tot just tres o quatre cursos que Escoda havia arribat al Principat tot fugint de les últimes fuetades del franquisme. Josep Escoda havia nascut a Vandellòs, poble del Camp de Tarragona. Les seves conviccions polítiques (era militant actiu del PSUC) el van dur a exiliar-se a Andorra, on va arribar el febrer del 1969. Havia de ser una estada temporal tot esperant el final de la dictadura a Espanya. Però es va acabar arrelant al Principat.

En un principi va treballar amb el doctor Vilanova, en la seva clínica de la plaça Rebés, i va obrir la seva consulta a Escaldes. Les seves inquietuds el van portar a innovar i desenvolupar el termalisme en el camp de la geriatria (Centre Termal de l'Hotel Roc Blanc) i a partir de la temporada 1972-1973 es va fer càrrec del servei mèdic de l'estació d'esquí de Pas de la Casa-Grau Roig. També va ser l’encarregat durant molts anys d’exercir la medicina al poble mateix del Pas. A partir de les cinc d’aquesta tarda és previst que s’iniciï la vetlla al tanatori del carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella. Dijous serà incinerat.

Comentaris

Trending