Documents d'Andbank enviats a Espanya permeten corroborar la corrupció dels Pujol

Comentaris

Documents d\'Andbank enviats a Espanya permeten corroborar la corrupció dels Pujol
Documents d\'Andbank enviats a Espanya permeten corroborar la corrupció dels Pujol

La documentació bancària remesa per les autoritats judicials andorranes a les seves homòlogues espanyoles i referides a Andbank ha permès la policia de l’Estat veí poder corroborar les pràctiques corruptes que presumptament va usar, com a mínim, el fill gran del matrimoni Pujol Ferrusola. La unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) de la policia espanyola ha fet arribar al jutge instructor del ‘cas Pujol’ a l’Audiència nacional, José de la Mata, un informe que lliga un ingrés fet el 1998 al compte de què disposava Jordi Pujol júnior a l’entitat bancària andorrana amb una concessió atorgada un temps després per l’autoritat portuària de Tarragona.

Segons que publica el digital espanyol Vozpópuli, l’informe policial enviat a De la Mata manté que Pujol Ferrusola va rebre un pagament de 54.091 euros (nou milions de les antigues pessetes) per part de l’empresari Igor Mozgovoy a canvi que el fill gran de l’expresident català fes d’intermediari en una adjudicació al port de Tarragona i influís en la voluntat del llavors màxim responsable d’aquella infraestructura i històric convergent Lluís Badia Chancho.

L’informe citat per Vozpópuli reflectiria unes manifestacions de la policia en què es “considera probable que el pagament de nou milions de pessetes realitzat per Igor Mozgovoy a Jordi Pujol Ferrusola tingués com a única motivació que aquest influís en la voluntat de Lluís Badia Chancho amb la finalitat que aquest darrer, com a màxim responsable del Port de Tarragona, prengués de manera directa i determinant decisions o resolucions favorables als interessos d’Euroenergo España”.

Badia era amic tant del Pujol pare com del Pujol fill. I segons el portal digital espanyol, l’històric dirigent convergent hauria compartit negocis amb l’hereu de l’expresident català a l’Argentina. Una de les operacions que haurien fet conjuntament tindria a veure amb Puerto del Rosario, que segons l’informe de la UDEF “està íntimament connex amb l’esdevenidor del Port de Tarragona, podent formar la transacció part d’un acord més ampli, del qual se’n derivés un lucre per a Lluís Badia Chancho com la pròpia lògica transaccional suggereix”.

El pagament que va rebre Pujol Ferrusola es va fer el 1998 i es va ingressar al compte d’Andbank amb numeració AN 84800. L’ordenant del pagament era Igor Mozgovoy, accionista majoritari de l’empresa Euronergo España. Aquesta mercantil va obtenir el 1999 la concessió per part del consell d’administració de l’Autoritat portuària de Tarragona per a “l’amarrament de vaixells de 36.000 tones de desplaçaments en la dàrsena d’hidrocarburs del Port de Tarragona”. Aquest dret li seria conferit a la societat liderada per Mozgovoy fins al 26 d’octubre de 2023, segons que va publicar el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE).

Comentaris

Trending