Després de la riota del riu Valira verd, dimarts podria aparèixer marró (i no és del tot broma)

Comentaris

Després de la riota del riu Valira verd, dimarts podria aparèixer marró (i no és del tot broma)
Després de la riota del riu Valira verd, dimarts podria aparèixer marró (i no és del tot broma)

Després del ‘ridícul promocional’ del riu verd, dimarts vinent el Valira podria aparèixer més aviat marró. Marronós, almenys. O, en tot cas, de qualsevol color més aviat fosc. Verd segur que no, això és clar. I això podria ser així perquè durant unes hores s’abocarà aigua residual directament al riu. La mesura s’aplicarà a Andorra la Vella, amb la qual cosa només cal que ‘pateixin’ els ciutadans del Principat que visquin o divisin el riu de la capital cap avall.

Vista l’alerta generada pel verd amb el qual es va tenyir el riu Valira el matí de dijous, i després de ser notícia per aquest fet en desenes de mitjans de comunicació de tot el món (a Catalunya i a Espanya, per descomptat, però també a l’Amèrica Llatina i fins l’USA Today americà es va fer ressò de la qüestió), el Govern no ha tingut més remei que emetre un comunicat oficial a l’avançada per anunciar les obres que obligaran a enviar aigua bruta, residual, no pas transparent ni verda, directament al riu.

El tenyiment de verd del Valira ja va quedar clar que malgrat ser innocu no era pas volgut. O, en tot cas, no era previst. Cert que calia abocar colorant a l’aigua. Però la mesura s’havia de cenyir sols a Arinsal. Per tant, no es pensava que l’aigua verdosa anés més enllà del riu d’Arinsal producte de les analítiques que s’estan fent per mirar d’aclarir d’una vegada per sempre com es contamina la font d’Arinsal que va servir durant anys i en dues etapes diferents per alimentar una planta embotelladora ara ja, ben probablement, tancada de forma definitiva. Als tècnics els van fallar els càlculs de coloració i va passar el que va passar.

Les aigües residuals no es pot considerar que siguin innòcues. Però és cert que durant dècades anys enrere era quelcom habitual que anessin a parar directament al riu. Ara no ho és. Però, sia com vulgui, ho serà la nit de dilluns a dimarts entre les 22.30 hores i les 6.30 hores. Així ho ha anunciat el Govern, que ha assegurat que l’acció es podria haver de repetir algun altre dia de la setmana vinent per acabar de dur a terme els treballs que s’han de realitzar. ¿I quins són aquests treballs? El comunicat de l’executiu també ho explica.

Diversos pous del col·lector general d’aigües residuals requereixen una actuació de reparació, que es realitzaran, ja s’ha dit, la nit i la matinada de dilluns a dimarts per reduir l’impacte sobre el medi. Per poder dur a terme els treballs cal desviar l’aigua del col·lector cap al riu, i per aquest motiu es farà durant les hores en què el volum d’aigua residual és menor.

El passat mes de desembre, el Govern va adjudicar els treballs de reparació de diversos pous del col·lector general d’aigües residuals a la zona del Prat Salit, a Andorra la Vella, a l'empresa Progec.  L'objectiu dels treballs de reparació és eliminar l'entrada d'aigües paràsites o aigües netes al col·lector i el seu posterior tractament a la depuradora. 

Per tal de poder dur a terme els treballs, es requereix poder treballar en sec, sense circulació d'aigua, i per aquest motiu es preveu desviar l'aigua del col·lector cap al riu. Per tal de minimitzar l'impacte sobre el medi, l'horari de treball serà nocturn, ja que és quan disminueix considerablement el volum d'aigua residual.  La desviació es començarà a les 22.30 hores del dilluns dia 6 de març, i com a molt tard finalitzarà a les 6.30 hores de la matinada del dimarts dia 7 de març.

Comentaris

Trending