Desconcert i indignació entre clients de BPA per la comunicació dels 'no transferibles'

Comentaris

Desconcert i indignació entre clients de BPA per la comunicació dels \'no transferibles\'
Desconcert i indignació entre clients de BPA per la comunicació dels \'no transferibles\'

Desenes, alguns centenars de clients de Banca Privada d’Andorra (BPA), han mostrat el seu desconcert per la situació viscuda els darrers dies i els interrogants que s’obren en el futur. De manera oficiosa, molts dels gestors de l’entitat intervinguda, per iniciativa pròpia o a instàncies dels clients, han anat revelant la situació en què es troben els dipositants. I aquells als quals se’ls diu que els seus comptes no han estat transferits a Vall Banc passen de desconcert a indignació. 

Diversos advocats han reconegut tenir sobre la taula encàrrecs de clients per iniciar accions judicials contra la resolució de BPA i contra la decisió del banc, de l’AREB, de PwC o qui s’escaigui per la revisió de comptes que s’ha fet i que ha portat associada la no transferibilitat dels comptes i, en conseqüència, el bloqueig dels mateixos. Aquells clients de BPA que es quedin a BPA no podran accedir ni a un euro més. Res de ‘corralito’: bloqueig total sense cap ordre judicial ni res que se li assembli pel mig. Les querelles per alçament de béns o apropiació indeguda sembla que no es faran esperar.

I el més desconcertant de tot, segons que han indicat les fonts, és que, especialment aquells que se’ls comunica que la seva operativa és grisa, quan demanen que han de fer per aconseguir sortir d’aquest embolic, l’interlocutor sol donar dues respostes. Una o l’altra, mai les dues al mateix dipositant, és clar. Un escenari és indicar al client que no està clar què ha de fer per poder aconseguir ser traspassat a Vall Banc i, en conseqüència, i en un termini de sis mesos poder retirar, si escau, els diners. 

El segon escenari és explicar al client que els auditors de PwC necessiten documentació que, curiosament, el dipositant afectat ja va aportar en ocasions precedents. O, directament, es demana refer el KYC o fer-lo de nou. Alguns dels clients als quals se’ls ha reclamat informació que ja van aportar al seu dia s’estarien plantejant interposar una denúncia davant l’Agència de Protecció de Dades (APDA) en entendre que BPA, sota la tutela de l’AREB, no ha protegit degudament les dades facilitades. I això pot vulnerar diversos drets del client.

Molts dels clients estan descobrint, ara, com s’han dut efectivament a la pràctica els criteris que han portat a l’AREB a considerar que hi ha dos milers de comptes llargs susceptibles de ser sospitosos de blanquejar amb diners. Des de familiars de persones que han estat encausades en el ‘cas BPA’ per haver aparegut com a gestors de BPA que haurien promogut compensacions de diners fins a colliters de tabac que no poden aportar una documentació que mai no van tenir fins a pagesos de la Terra Ferma que cinc o sis anys després no conserven la factura de la venda d’algunes tones de peres i pomes i havien dipositat els seus estalvis al Principat.

Comentaris

Trending