Denuncien la manipulació de documentació annexada al sumari del ‘cas BPA’

L’advocat Josep Anton Silvestre assegura que s’han alterat algunes de les actes del comitè de prevenció de blanqueig i demana que s’investigui l’afer

La bancada dels advocats defensors aquest matí, just abans de reiniciar-se la vista.
La bancada dels advocats defensors aquest matí, just abans de reiniciar-se la vista.
L’advocat defensor de diversos dels processats en la causa general del ‘cas BPA’ Josep Anton Silvestre ha denunciat durant la segona jornada de la vista que analitza els possibles defectes de forma o de procediment en la instrucció de l’afer que s’ha manipulat documentació annexada al sumari del cas. El lletrat ha demanat que s’investigui la presumpta mancança d’actes del comitè de prevenció del blanqueig de l’entitat bancària intervinguda. La presència a l’esmentada comissió és el que ha motivat l’acusació d’alguns dels processats.

Silvestre ha posat de manifest la suposada alteració documentació en l’exposició d’una de les qüestions prèvies que promou l’advocat i que té a veure amb el trencament de la denominada cadena de custòdia, això és, tal i com s’han de conservar tots aquells elements que es recopilen -per exemple, en el marc d’un registre domiciliari- per ser incorporats en la causa. L’advocat defensor ha assegurat que no es va procedir adequadament a recollir i annexar documentació en un dels escorcolls a la seu central del banc. I ha assegurat que estava en condicions, recollint el parer d’alguns dels seus clients, d’anunciar que hi hauria actes que s’haurien extret i altres que s’haurien incorporat, amb la qual cosa hi hauria una alteració documental que “s’haurà d’investigar i veure qui, com i quan s’ha fet aquesta manipulació”.

El fiscal ha negat que s’hagués trencat la cadena de custòdia i ha lamentat que, ara, dos anys després o més de tot plegat, es parli de manipulació de les actes del comitè de prevenció del blanqueig del banc quan els acusats, quan van haver de declarar, les van poder veure. O almenys això és el que ha assegurat Alfons Alberca. Els únics moments que les actes en qüestió no haurien estat disponibles hauria sigut quan la causa va ser secreta. En tot cas, Alberca ha sol·licitat que Silvestre concretés més la manipulació denunciada, una apreciació a la qual ha donat suport el president de la sala, el magistrat Enric Anglada, que ha demanat a l’advocat que presenti una denúncia formal si ho creu convenient i que, mentrestant, la vista continuarà avançant.

Silvestre ha explicat que el que s’ha de fer es obrir una peça separada i deduir testimoni a tots els membres del comitè de prevenció del blanqueig amb l’objectiu que s’exposi quins mancances i quines alteracions hi hauria sobre les actes incorporades (o no) al sumari. En tot cas, l’advocat defensor ha mostrat la seva disposició a presentar la corresponent denúncia en nom dels seus clients per tal que es puguin investigar les manipulacions suposadament detectades.

Rafael Pallardó en les immediacions de l'antiga seu de la Justícia andorrana després de prestar-hi una declaració.

Relacionat

Una querella criminal per suposades coaccions i tortures ‘amenaça’ la continuïtat del ‘cas BPA’
-

Relacionat

Les defenses del ‘cas BPA’ consideren "injust” el judici i demanen que s’anul·li la totalitat de la causa
-

Relacionat

El Tribunal de Corts refusa l’última petició “implícita” de suspensió del ‘cas BPA’ i arrenca el judici
-

Relacionat

Enèsim intent per reprendre el judici de la causa general del ‘cas BPA’ entre llums i ombres

Comentaris (2)

Trending