Demòcrates admet que “no se sent còmode” amb l’oferta de CC a la Massana

La formació que ostenta actualment la majoria comunal considera que la divisió interna a DA impedeix que avancin les negociacions per fer una candidatura conjunta

Acte de campanya el 2019 de Xavier Espot amb dos consellers generals massanencs actuals.
Acte de campanya el 2019 de Xavier Espot amb dos consellers generals massanencs actuals. ARXIU
La feina de la comissió electoral a tres bandes formada a la Massana entre representants de Ciutadans Compromesos (CC), Demòcrates per Andorra (DA) i Liberals d’Andorra no avança. Si s’escolta la versió demòcrata, el problema és la inflexibilitat dels actuals propietaris de la majoria comunal, la proposta dels quals “no fa sentir còmodes” aquells qui avui estan representants en la minoria. Si es té en compte el parer ‘ciutadà’, el moll de l’os caldria cercar-lo en les divergències internes a DA, unes divergències que en certa manera els demòcrates admeten.

Però més enllà de la diversitat de criteris que hi ha dins el comitè parroquial demòcrata, que responen una mica a les diferents faccions familiars que l’integren i que reprodueixen ancestrals diferències, les fonts demòcrates consultades coincideixen en una cosa: volen més visibilitat per a DA en una eventual candidatura conjunta, més encara quan Ciutadans Compromesos ja no es pot vendre només com la plataforma comunal que era fins no fa pas massa. “En el moment que han fet el salt a la política nacional són una força com qualsevol altra i, per tant, s’han de mantenir un seguit d’equilibris que bé prou que s’han vist reflectits en els pactes de Govern”, indiquen les fonts.

Per a CC, el problema és intern de DA. I ho hauria refermat la formació que manté el control comunal després de mantenir, aquest mateix divendres, una trobada de la comissió electoral, on hi ha tres membres de CC, dos demòcrates i un liberal. Per als representants de Ciutadans, cada pas que els mandatats ‘taronges’ fan endavant, en la següent reunió l’han de fer enrere perquè el comitè parroquial no els aprova les decisions prèviament validades. Demòcrates admet que no hi ha un criteri únic dins del comitè, però nega cap marxa enrere.

Els ‘taronges’ proposen o bé una ‘denominació blanca’ tipus Sumem per la Massana o bé poder triar un dels dos candidats a cònsol

Els demòcrates “no se senten còmodes” amb l’escenari que hi ha actualment sobre la taula i que, per ara, CC no pretén alterar. I segons DA, aquest escenari passa per tres grans eixos. En primer lloc, la candidatura s’ha de dir Ciutadans Compromesos i en un segon nivell ja es deixarà clar quines sensibilitats i quins altres partits formen part del projecte. CC hauria imposat també que els dos primers integrants de la llista siguin escollits per ells, obrint la porta a incloure un independent que vagi bé a totes les forces que se sumin finalment a la candidatura. El tercer eix és el repartiment de candidats teòricament elegibles del tercer lloc en avall.

Aquest plantejament és rotundament refusat per DA, segons les fonts consultades. En aquest sentit, s’hauria fet una mena de contraoferta que ara per ara CC no accepta segons els demòcrates. Així, hi ha dues possibilitats principals per als taronges. Una que té a veure amb la denominació de la candidatura i l’altra que posa l’accent amb el repartiment del tàndem de capçalera. DA estaria d’acord en no tenir cap dels dos llocs d’honor de la llista si la candidatura adopta una ‘denominació blanca’ tipus Sumem per la Massana i a sota hi apareixen les sigles de tots els partits que en formin part o si estan al mateix nivell totes les sigles. És a dir, un eventual CC DA L’A…

Equilibris… i llista pròpia?

L’altra opció que plantegen els demòcrates, segons les fonts properes a la formació consultades, seria acceptar la denominació principal de Ciutadans Compromesos sempre que un dels dos primers llocs de la llista sigui per a un representant demòcrata i quedi clar que concorre als comicis com a tal. La resta de possibilitats, el plantejament dels tres eixos formulat segons els demòcrates per CC, “considerem que no és un bon equilibri”. DA pretén una major visibilitat per tal de no quedar diluït, a la Massana, dins del que avui és ja una altra força política d’abast nacional.

En aquest marc, els demòcrates s’han donat de marge fins dilluns per intentar arribar a una entesa i comprovar si és possible que CC rebaixi les seves pretensions i doni una mica més de corda a DA. O el nom, o el poder en forma de càrrec consolar. En cas que no hi hagi entesa durant el cap de setmana o una mica més enllà, a partir de dimarts el comitè parroquial es posarà a treballar per la configuració d’un programa i una candidatura propis, no sense informar primer els liberals per si volen acabar entrant en un acord bilateral. Segons DA de la Massana, el grup té prou capacitat per fer una llista en solitari.

Comentaris (3)

Trending