D’Eivissa a Andorra la Vella passant pels Estats Units: inversió de luxe a la Borda Nova

La societat que inicialment pretenia promoure un parc aquàtic ven el terreny a un grup espanyol liderat per un nebot de l’exministre Abel Matutes que pretén construir habitatges d’alt standing

Una vista del terreny entre la rotonda de la Comella i la de Prada Casadet a tocar l'avinguda Tarragona.
Una vista del terreny entre la rotonda de la Comella i la de Prada Casadet a tocar l'avinguda Tarragona.
Un grup empresarial liderat per un nebot de l’exministre espanyol Abel Matutes pretén dur a terme a la Borda Nova d’Andorra la Vella una promoció d’habitatges de luxe amb el suport financer d’un fons d’inversió americà. Inicialment s’havia especulat amb la possibilitat que un empresari rus construís en la mateixa zona un parc aquàtic. La iniciativa, però, no va anar gaire més enllà d’una idea i de donar nom a la societat que ara ha venut el solar: Aiguaparc SLU.

Fa deu dies es va tancar l’operació de compra-venda del terreny, d’uns 8.000 metres quadrats i que formava part inicialment del pla parcial de l’Estadi Comunal, que ha sofert diverses segregacions per facilitar-ne el seu desenvolupament. Fa molt temps que l’opció del parc aquàtic es va descartar per molt que es pretengui fer veure el contrari i que la societat administrada per Igor Pomonariev –empresari rus que gestiona el major dels tres parcs lúdics que funcionen a Moscou– i representada al Principat per Luis Suárez pretenia la venda de l’espai com a primera opció de negoci.

Aiguaparc va adquirir el solar al Bisbat d’Urgell per onze milions i l’ha venut, després d’urbanitzar-lo, per uns quinze, obtenint un benefici en xifres rodones de tres milions

Finalment, Aiguaparc hauria arribat a una entesa amb OD Group, un conglomerat empresarial focalitzat en el negoci immobiliari i hoteler que té la seu central a Eivissa i que lidera Marc Rahola, nebot de qui va ser entre el 1996 i el 2000 ministre d’Afers Exteriors espanyol i encara abans comissari europeu Abel Matutes. Rahola i el seu oncle, però, no tindrien la millor de les relacions possibles. OD Group comptaria amb el suport d’un fons americà -no és JC Flowers malgrat que a Vall Banc estan molt al corrent de l’operació, de la qual en principi no haurien tampoc participat- ja no per la compra del terreny si no, sobretot, per la inversió futura que es preveu.

Les fonts consultades han explicat que gràcies a l’operació de compravenda, Aiguaparc hauria obtingut una plusvàlua, és a dir, un benefici en xifres rodones, d’uns tres milions d’euros. Així, la societat administrada per Pomonariev i representada a Andorra per ‘Tito’ Suárez hauria pagat al seu dia 11 milions d’euros al Bisbat d’Urgell, el 2014, per l’adquisició d’una parcel·la de la Borda Nova, una fracció del terreny que l’Església havia rebut en el marc de l’herència deixada per Maria Maestre. Ara aquella parcel·la hauria deixat uns ingressos de 15 milions. 

La compra de l’espai per part d’OD Group es va tancar fa deu dies i el conglomerat dirigit per Marc Rahola invertiria entre 60 i 80 milions amb el suport financer d’un fons americà

Si a aquells 11 milions de desemborsament inicial s’hi afegeix el cost d’urbanització, fins als 15 milions que hauria ara pagat OD Group hi van els tres milions de guany esmentat. L’aliança hispanoamericana pretendria injectar al Principat, segons les fonts consultades, entre seixanta i vuitanta milions per construir uns dos-cents habitatges d’alt standing. Les concrecions del projecte, però, encara no estarien clares, segons les fonts consultades, que han assegurat que malgrat que hi hauria un estudi de viabilitat embastat, encara hi ha molts serrells que s'han de resoldre.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending