La ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer, ja ha anunciat al cap de Govern, Toni Martí, la seva intenció de plegar en coherència amb el trencament amb DA a la capital i la formalització del pacte amb els liberals. Ferrer li ha explicat a Martí la jugada dels ‘ferrerominguillonistes’ una estona abans de la compareixença pública davant els mitjans de comunicació de Jordi Minguillón i Jordi Gallardo. Hauria posat o tindria pensat posar el càrrec a disposició del màxim responsable de l’executiu. Fonts liberals van assegurar que la dimissió s’havia presentat en tota regla. En tot cas, aquest dilluns no era del tot segur que Ferrer acabi deixant el gabinet.
La materialització de la baixa de Ferrer va lligada amb els moviments que puguin fer (o no) dos consellers generals afins a la ministra. Si no hi ha hagut més moviments és, entre altres coses, perquè el parlamentari Carles Jordana és de viatge a Turquia i no arriba al Principat fins d’aquí unes hores. S’ha de veure quina és la voluntat de Jordana i de Carles Enseñat. El conseller escollit sota l’aixopluc d’UP DA ha recordat que tenir amistat no vol dir seguir directrius polítiques. I que no té cap intenció de moure’s d’on està. DA, al seu torn, també podria ‘collar’ Jordana amb les ‘tradicionals carpetes’. Els liberals mantenen que el pacte a la capital inclou que el conseller de la parròquia associat a Cd’I passi a la disciplina liberal. O, com a mínim, que es desmarqui dels demòcrates en la votació dels principals textos legislatius. El primer, el pressupost per al 2016.
L’enginyer i director general de Construccions Modernes, Víctor Pintos Morell, serà el company de viatge de Jordi Minguillón en la llista que configuraran els liberals i Cd’I per a la capital en virtut del pacte anunciat aquest dilluns. Més enllà de les implicacions ja exposades que l’entesa pot tenir en la política nacional, en l’àmbit comunal els ‘ferrerominguillonistes’ ajudaran a reforçar la llista liberal a Escaldes.
Josep Mas, un dels grans ecologistes i animalistes del país, destacat militant dels Verds i president de Laika, segon a la llista de Junts a la territorial d’Escaldes de les darreres generals, serà el tercer de la candidatura liberal de la parròquia esmentada. La llista l’encapçala el seu cosí: Marc Magallón. El segon és Higini Martínez Illescas. Josep Mas Magallón és el tercer. Els tres figuren com a independents.
Els demòcrates de la capital, obligats a fer llista en solitari, han estat treballant fins ben entrada la matinada en la configuració de la candidatura, encara sense un cap de llista clar. Conxita Marsol, Miquel Armengol i Sílvia Riva havien caigut de la travessa, malgrat donar suport al projecte. L’exconsellera seria la que més possibilitats tenia d’haver d’acabar acceptant el repte si les dificultats persistien. La carta de Josep Anton Bardina (o fins i tot el seu germà, Xavier) també estava sobre la taula. Marc Pons era el més ben situat per anar al segon lloc. La formació recollia signatures a candidatures en blanc entre els afiliats de la parròquia per guanyar temps a manca de noms.
Delfí Roca, Àngel Dalmau, Laura Pérez Pantebre i Carles Perea són els quatre primera de la llista d’Socialdemocràcia i Progrés (SDP) a Andorra la Vella. A la capital és l’únic lloc on té garantida la seva presència la formació. També prova de fer llista amb suports externs a Escaldes i a Encamp, on probablement tindria el suport dels Verds i Iniciativa Ciutadana.
Liberals i Convergents d’Ordino tenen pràcticament tancada una llista per mirar de plantar cara a Acció Comunal d’Ordino (ACO). Pepita Adellach i Sandra Tudó es perfilen com a caps de la candidatura que tindrà al davant Josep Àngel Mortés, Gemma Riba, Samuel Duró, Vanessa Fenés, Xavier Herver i Cristina Rico entre altres.
L’exconsellera general i exministra d'Educació i Esports Roser Bastida té tots els números per liderar la llista d’Unió Laurediana (UL) encara que ha condicionat el ‘sí’ definitiu a poder aconseguir un segon candidat de la seva plena confiança. Seria la pròpia Bastida qui estaria fent les gestions i hauria de donar el vistiplau a l’estructura de la candidatura el matí de dimarts.
Les ensenyants Dolors Carmona i Lídia Samarra seran les caps de llista del Partit Socialdemòcrata (PS) a Andorra la Vella. Totes dues van coincidir en llocs de comandament del ministeri d’Educació durant el Govern socialdemòcrata. Carmona és consellera a l’oposició. Samarra s’estrena en política després d’una breu etapa sindicalista al SEP.
El xou muntat a l’entorn de Gilbert Saboya, d’un costat, el comitè parroquial de DA a Sant Julià, de l’altre, i els promotors del que havia de ser la plataforma de confluència ‘antiUL’ era esgarrifador. Riure per no plorar. Malgrat la decisió de l’executiva nacional, impulsada pel ministre d’Exteriors i plasmada públicament pel secretari general del partit i ministre d’Educació, Èric Jover, de no participar en una candidatura conjunta, el comitè local ha acordat, per majoria, la tarda-vespre de dilluns mantenir-se dins la plataforma. Els ‘saboyistes’ se n’haurien desmarcat però serien minoria al grup parroquial, on s’esperava la presència del president del partit, Carles Torralba, per fer el paper de mitjancer que no va exercir per incompareixença. Però en el marc d’una pausa abans de reprendre els contactes de la plataforma s’ha iniciat un ‘forcing’ que ben entrada la matinada encara no se sabia cap a on podia derivar. En aquesta segona part de la jornada ja hi ha estat present Ladislau Baró i, intermitentment, Gilbert Saboya. També telefònicament Toni Martí. Quan s’ha procedit a configurar la candidatura. A posar noms i cognoms. Cap dels onze membres demòcrates assistents a la trobada no s’hauria volgut implicar. Ni tan sols si s’acceptava que les primeres places de la llista fossin ocupades per militants o simpatitzants de DA. Així les coses, l’escenari que queda per aquest dimarts és del tot incert. UL pot acabar concorrent en solitari als comicis. UL podria tenir al davant una plataforma (Laurèdia en Comú, que els darrers dies tenia Bruno Bartolomé com a cap visible) sota mínims. A banda d’UL, els demòcrates podrien també acabar fent una llista pel seu propi compte encara que s’ha estat assegurant que no hi haurà tal candidatura.
El conseller socialdemòcrata a la minoria laurediana, Rossend Areny, ha assegurat aquesta nit de dilluns que no anirà enlloc i que just després de finalitzat el mandat comunal deixarà de militar al PS. Areny, que ha estat festejant especialment amb DA, que avalava la seva presència en llocs capdavanters de la candidatura que la direcció ‘saboyista’ demòcrata considerava de confluència, hauria estat autoritzat pel PS, igual que Bruno Bartolomé, per explorar el terreny. I tots dos han fet la guerra pel seu cantó. Finalment, i encara que sense dir-ho públicament, la direcció socialdemòcrata hauria preferit, sense estar-ne satisfets especialment, la fórmula triada per l’exsecretari d’Estat d’Interior.
Joan Sans, Pere Marsenyach i Jordi Torné es perfilen com a caps de cartell del Partit Socialdemòcrata (PS) a Encamp. El comitè parroquial i, especialment, l’actual conseller en la minoria comunal i candidat s’ha mostrat especialment ‘tocat’ pel desencís d’haver partit peres o, com a mínim, de no poder integrar en una candidatura conjunta els afiliats i simpatitzants d’SDP.
La ministra d’Esports i Cultura, Olga Gelabert; la consellera demòcrata Sofia Garrallà; i els consellers de la minoria comunal massanenca Jordi Serra i Robert Call han estat quatre de les poc més de mitja dotzena de persones que, a l’hotel Rutllan, exploraven les darreres possibilitats de poder formalitzar una llista de DA a la parròquia per enfrontar-se als Ciutadans Compromesos de David Baró i Raül Ferré. L’exministre Albert Esteve no tindria cap ganes de concórrer a les eleccions, però s'hi podria veure 'forçat' juntament amb Call.
Liberals d’Andorra ha treballat fins a darrera hora per mirar de poder presentar una llista alternativa a Demòcrates per Andorra (DA) a Canillo. Vist el pacte a la capital amb Cd’I; o millor dit, constatada la fractura entre DA i Cd’I i veient els problemes dels demòcrates a Sant Julià i la Massana, els liberals pretenien fer un cop de força presentant-se, directament o indirectament, a totes les parròquies. A Canillo es provava de convèncer l’empresària hotelera Dúnia Sans per liderar la llista que hauria de rivalitzar amb els demòcrates: Josep Mandicó, David Palmitjavila, Marc Casal, Josep Font, Cerni Pol, Michel Naudí i Rosa Maria Mandicó entre altres.
Comentaris