Darmanin descarta venir al Principat: França manté la pressió en relació al preu del tabac

El ministre francès responsables de les duanes havia estat ‘convidat’ a visitar el Principat per rebaixar la tensió però, finalment, ha comunicat que no té intenció de traslladar-se al paí

El ministre d\'Acció i Comptes públics francès, Gérald Darmanin.
El ministre d\'Acció i Comptes públics francès, Gérald Darmanin.
El ministre d’Acció i Comptes públics francès, responsable de Duanes, ha donat carbasses a Andorra. Gérald Darmanin no vindrà al Principat, com pretenia el cap de Govern, Toni Martí. El polític francès és dels dirigents més intransigents amb la qüestió del contraban de tabac. I, en bona part, és responsabilitat seva que la Unió Europea (UE) tingui sobre la taula la proposta per ‘collar’ Andorra per tal que iguali els preus del tabac en un termini prudencial als d’Espanya si vol gaudir d’una transitòria de trenta anys. La ‘baixa’ definitiva de Darmanin transcendia el mateix dia que una trentena de membres del Consell de la Unió Europea del grup EFTA (Associació Europea de Lliure Comerç) iniciés una visita de dos dies al Principat per conèixer la realitat del país i les seves especificitats, en el marc de la negociació de l'acord d'associació. 

Les pressions de França continuen sent tot un escull per a Andorra. Durant aquest mes de març hi hauria d’haver una trobada potser no definitiva però sí transcendental en relació amb la negociació. La delegació andorrana hauria d’acudir a Brussel·les per intentar de llimar diferències en relació al tabac i avançar en altres aspectes de l’acord, que els membres de l’EFTA, optimistes, esperen que sigui una realitat a principi del 2019. La voluntat del cap de Govern i, per tant, de l’executiu en general, era que quan es tractés la qüestió del tabac aquest març l’espasa de Dàmocles imposada per França ja no estigués sobre la taula negociadora. Però tot sembla indicar que hi serà.

Fonts parlamentàries han confirmat que, almenys per ara, el gabinet que porta les qüestions d’agenda del titular ministerial francès han descartat que Darmanin visiti el Principat. Martí li hauria demanat per tal de visualitzar una distensió en les relacions amb França i la UE al tomb del tabac. Per calmar un ambient enrarit al Principat vist que per molt que Martí digui en alguns fòrums que tot va bé és evident que és més aviat el contrari. I qual la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, té un atac de sinceritat pública així ho deixa clar sense donar detalls de la negociació. Que per alguna cosa és diplomàtica de carrera.

El cap de Govern intentava que París retirés de sobre de la taula de la UE la proposta per tal que s’equiparin els preus andorrans amb els espanyols en un termini prudencial de temps

En una de les visites de Martí a París, el cap de Govern va sol·licitar a Darmanin que, si us plau per favor, es mirés molt i molt bé la petició que traslladava a la Unió Europea (UE) en relació a l’equiparació dels preus del tabac. L’objectiu era aconseguir que el ministre deixés la proposta sobre la taula un temps però, després, donada per assabentada la delegació de la UE de la demanda francesa, Darmanin retirés formalment la petició perquè Brussel·les fes el més escaient sense la pressió ni de l’Elisi, ni de Matignon, ni de Bercy. I si es donava això, que després el ministre viatgés a Andorra per conèixer la realitat del país i visualitzar un acostament de posicions.

Enmig de tot plegat, es va reobrir un cas de presumpte assetjament que hauria protagonitzat el titular ministerial anys enrere. I es va agafar això com a excusa per pensar que Darmanin no visitava Andorra perquè tenia altres mals de cap. La causa s’ha tornat a tancar i Darmanin continua sense venir i ja ha deixat dit que tampoc no pensa fer-ho, segons fonts properes a Sindicatura. En aquest sentit, la lectura que se’n fa a Prat de la Creu -encara que no de portes en fora- és que París no rebaixa la pressió.

L’EFTA i l’‘efecte sopar Bonet’

Per això s’intenta aconseguir benediccions per altres fronts. Com l’EFTA. El membre de Bulgària, Boyan Natan, com a representant del país que ostenta la presidència de torn de la Unió Europea, afirma que "som encara més optimistes de cara a la finalització de l'acord d'associació", perquè veuen que Andorra "comparteix els mateixos valors que la UE" i que està "en bon camí en relació al procés de transformació del país". Així, Natan considera que la negociació es podrà tancar abans que s'acabi l'actual període legislatiu europeu, és a dir, "a principis de l'any que ve com a molt tard”

El cap de Govern, Toni Martí, donant la benvinguda als membres de l'EFTA. | ANA

 

Pel que fa al manteniment de les línies vermelles fixades per Andorra, com pot ser mantenir el tabac fora de la unió duanera durant el màxim de temps, Natan ha assegurat que es guien pel principi de considerar totes les especificitats de cadascuna de les parts, perquè "la voluntat no és causar cap mal en el desenvolupament ni en l'economia del país, sinó ajudar-vos per poder diversificar-la, i per beneficiar el mercat interior"

La delegació de l’EFTA s’està un parell de jornades al Principat. A part de les diverses presentacions a les quals assisteix, aquesta nit de dimarts va ser convidada a un sopar d’honor organitzat pel ministeri d’Afers Exteriors amb què hi tenien molta presència els agents socioeconòmics del país. La voluntat del Govern és que els avaluadors, en certa manera, del procés d’acostament amb la UE coneguin la realitat institucional i, sobretot, econòmica del país. Però entre els primers, les institucions, hi havia, segons diverses fonts, una mica de malestar. Especialment al Consell General.

Diverses fonts parlamentàries han lamentat com de reduïda era la comitiva de representació del poder legislatiu convidada. I, sobretot, s’han queixat que entre els pocs consellers convidats hi hagués la independent no adscrita a cap bàndol -formalment- Sílvia Bonet. En aquest sentit, els consultats s’han queixat que ni tan sols s’ha convidat la comissió legislativa de Política Exterior de la qual, curiosament, Bonet no en forma part.

Etiquetes

Toni Martí, cap cota, en sortir de l\'Elisi el juliol passat, durant la visita a Emmanuel Macron.

Relacionat

“Je ne suis pas le Papa Noël” o quan el Govern no té més remei que admetre que França colla pel preu del tabac
Una fàbrica de tabac en ple funcionament.

Relacionat

Els fabricants de tabac proposen al Govern establir per llei un diferencial fix del 35% en relació amb Espanya
Control de tabac a granel per part d\'agents de la guàrdia civil.

Relacionat

¿I si Madrid fa ‘un Darmanin’ i també demana a Andorra mesures reforçades contra el contraban?
Gérald Darmanin amb un posat molt seriós.

Relacionat

El ministre francès que colla pel tabac, involucrat en un escàndol de connotació sexual
El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el d\'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la roda de premsa.

Relacionat

França posa Andorra i l’acord amb la UE entre el contraban i la paret
Encaixada de mans entre el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d\'Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin.

Relacionat

Martí manté nous contactes a París per calmar els francesos respecte del tabac i l’acord amb la UE

Comentaris

Trending