DA, Liberals i Ciutadans Compromesos destinen 4,5 milions en tres anys per fer pisos socials

Els grups de la majoria també introdueixen al pressupost una partida anual fins a finals de legislatura per reduir un 20% el preu dels bitllets de bus

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

Els grups parlamentaris de la majoria volen que el Govern destini en els propers tres anys un total de 4,5 milions d’euros a la creació d’habitatge social. Així ho proposen via l’esmena conjunta que han presentat al projecte de pressupost per al 2020, el qual també volen que inclogui una altra partida per reduir en un 20% el cost del tiquet mitjà del transport públic. Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos també aposten per modificar el text i introduir disposicions que permetin estudiar com millorar la mobilitat entre la frontera espanyola i Andorra la Vella, que els interins recuperin l’IPC que se’ls va treure en virtut d’una sentència judicial o per a externalitzar la gestió de la gossera o la gatera.

Els presidents dels tres grups, Carles Enseñat (DA), Ferran Costa (Liberals) i Carles Naudi (CC) han comparegut en roda de premsa per presentar les esmenes que les tres formacions han tramitat al pressupost, entre les quals destaca la que preveu una partida per permetre al Govern la creació –sigui mitjançant la construcció de nous edificis o la rehabilitació d’immobles ja existents- de pisos socials. En concret, la partida serà de 500.000 euros per al 2020, però preveu dos milions més per als anys 2021 i 2022.

“Al ministeri, comptar amb aquesta partida, li proporcionarà recursos per tirar projectes directes d’habitatges d’ús social”, ha defensa Costa, tot indicant, això sí, que com s’utilitzi la partida dependrà, justament, del Govern. “Són ells qui han d’executar, però entenc que hi ha espai per a opcions combinades”, ha indicat, en referència a la possibilitat d’aconseguir terrenys per a la construcció de nous pisos com a la de rehabilitar-ne d’existents. El que es vol, ha remarcat, és “donar un missatge clar des del legislatiu de cap a on cal anar”. A aquesta partida global de 4,5 milions en tres anys s’hi suma, ha recordat, els diners de la plusvàlua per la venda d’Avatel que Andorra Telecom vol destinar també a la creació d’habitatge a preus assequibles.

Des de la majoria també es vol fomentar l’ús del transport públic i, més concretament, de la nova xarxa de bus. Per això, introdueixen una partida d’1,12 milions d’euros anuals –és a dir, en total més de 4,5 milions al llarg de tota la legislatura- amb la voluntat de “reduir el preu del tiquet mitjà al voltant d’un 20%”. Per a Costa, “és un primer pas i un missatge clar a la ciutadania per fomentar-ne l’ús”. Igual que succeeix amb els diners per a habitatge d’ús social, serà el Govern qui defineixi l’ús d’aquesta partida per “donar la millor resposta pels usuaris”.

Els tres grups que donen suport a Govern també han presentat dues esmenes per respondre a situacions concretes de dos col·lectius de treballadors públics. Els primers, aquells interins als quals se’ls va retirar del salari l’IPC acumulat els anys que havien estat empleats a l’administració en virtut d’una sentència judicial. L’esmena, segons ha explicat Carles Naudi, “es fa honor i justícia a aquestes persones”. L’altre canvi eliminarà el màxim d’edat per accedir al cos de duana, que està fixat en 30 anys. “A tots els altres cossos s’havia tret aquesta limitació i era l’edicte el que marcava l’edat en funció de les condicions del concurs”, ha recordat el conseller general de CC, tot posant en relleu que “era una demanda que se’ns va fer des dels sindicats”.

Altres esmenes presentades per DA, Liberals i CC són la que garantirà la partida de 250.000 euros per a la reconstrucció de Sant Vicenç d’Enclar o una altra que reserva 50.000 euros per a fer un pla de mobilitat des de la duana del riu Runer i fins a Andorra la Vella. “Ens ha de donar les armes per saber què s’ha d’invertir en els propers anys per evitar aquestes cues”, ha explicat Enseñat. També es dotarà a Cultura d’una partida ampliable per poder realitzar campanyes per fomentar l’ús del català i una altra de 75.000 euros per a la conservació de béns d’interès cultural així com una altra de 155.000 per les reformes a la Casa Areny-Plandolit.

A banda, els grups de la majoria aposten per externalitzar la gestió de la gatera i la gossera, tal com han demanat les associacions que ja hi col·laboren, Laika i Bomosa. El sobrecost d’aquest canvi s’estima en uns 60.000 euros i, segons ha apuntat Enseñat, “és assumible per a Govern”. També es preveuen 10.000 euros per incrementar les hores d’atenció psicològica als interns al centre penitenciari de la Comella o 10.000 per impulsar un estudi sobre la viabilitat econòmica d’un circuit de motos al país.

Comentaris (4)

Trending