DA disposa d'un informe que desaconsella l'associació amb la UE

Comentaris

DA disposa d\'un informe que desaconsella l\'associació amb la UE
DA disposa d\'un informe que desaconsella l\'associació amb la UE

El grup parlamentari demòcrata disposa d’un informe que desaconsella l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que el Govern està negociant. L’informe, elaborat pel jurista i economista amb un ampli coneixement internacional i, especialment relacionat amb la comissió europea, Francesc Granell, recomanaria aprofundir en el desenvolupament de l’acord de cooperació que el Principat i la UE van signar el 2004 i per apostar per la negociació de pactes bilaterals en matèries concretes que permetin resoldre aquelles necessitats que realment tingui Andorra i que Europa pugui acceptar.

Les fonts coneixedores de l’existència d’aquest treball no han pogut confirmar si el grup presidit per Ladislau Baró i Miquel Aleix ha sol·licitat altres documents. Però sí que han assegurat que el treball de Granell és molt escèptic en relació amb l’associació d’Andorra a la UE. De les negociacions que s’estan duent a terme i les exigències que Europa imposa al Principat. De fet, segons les mateixes fonts, el parer de Granell, un profund coneixedor de les estructures i el funcionament de la maquinària europea hauria comportat que més d’un dels consellers de DA hagi demanat si no caldria frenar el procés d’acostament amb Europa o, com a mínim, reenfocar-lo.

Segons fonts coneixedores de l’existència de l’informe de Granell, l’economista i jurista exposaria en el seu treball que les exigències de la UE són altament ‘perjudicials’ per al Principat, que hi deixaria moltes plomes. En canvi, es considera que l’acord al qual es va arribar amb la UE l’abril del 2004 i es va signar mig després, el novembre, dóna un marge molt més ampli del que s’ha explotat en aquesta dotzena d’anys. Aquest acord de cooperació vincula Andorra i la UE en temes com ara el medi, l'educació, la cultura, la llengua, les infraestructures, l'energia, les comunicacions, les telecomunicacions, la salut i els afers socials, entre altres.

El pacte subscrit fa ara dotze anys ha estat infrautilitzat fins ara i, segons les fonts, Granell explicaria en el seu informe, o com a mínim deixaria entreveure, que aquell acord faria possible, per exemple, poder arribar a una entesa per resoldre els problemes amb els quals es troben els estudiants andorrans quan pretenen desenvolupar la seva activitat acadèmica a l’estranger i, en canvi, mai s’ha explorat, com a mínim amb prou força, aquesta via. En tot cas, aquell acord, si no de forma directa, sí que faria possible negociar acords bilaterals temàtics sense necessitat d’haver de subscriure l’acord d’associació que suposaria un llast per Andorra en molts terrenys.

Francesc Granell és director general honorari de la comissió europea i també col·labora amb la Universitat d’Andorra en relació amb la direcció de tesis doctorals. Granell, catedràtic d’economia aplicada i especialista en organitzacions econòmiques internacionals -ha publicat nombrosos volums relacionats amb aquesta matèria i amb la política econòmica internacional- va aterrar a Brussel·les just després de l’ingrés d’Espanya a la llavors Comunitat Econòmica Europea (CEE). Ho va fer de la mà del llavors ministre Ernest Lluch. Des de finals de la dècada de 1980, amb més o menys intensitat, el jurista i economista ha mantingut lligams amb la política europea. Ha estat el responsable de l’ajuda alimentària comunitària al tercer món i les relacions amb el Programa Mundial d’Aliments i el Fons Internacional de Desenvolupament Agrícola.

Comentaris

Trending