DA aixopluga Meritxell Mateu del 'setge' de l'oposició pel frau a la CASS i l'activitat 'lobbysta'

Comentaris

L’oposició estreny el cercle a l’entorn de la consellera general demòcrata Meritxell Mateu una vegada ha transcendit que va cobrar 48.000 euros d’una societat panamenya lligada a Banca Privada d’Andorra (BPA) que està assenyalada per la Batllia per, suposadament, haver defraudat a la CASS. La remuneració obtinguda per Mateu per assessoraments lligats a la intermediació perquè es fessin canvis legislatius que convenien al banc amb el qual col·laborava ja sent parlamentària presumptament no s’hauria cotitzat degudament a la seguretat social. Mentre DA assegura donar suport a la seva consellera, la resta de formacions exigeix a Mateu, però també al Govern i a la CASS que s’expliquin degudament.

El president del grup mixt i líder del PS al Consell General, Pere López, ja ha tramitat una pregunta davant la Sindicatura que l’executiu haurà de respondre en la sessió de control al Govern que s’ha de celebrar dimarts de la setmana vinent. També SDP i Liberals d’Andorra estan treballant en el seu posicionament oficial, que fonts de les dues formacions han assegurat que serà, com a mínim, d’exigència absoluta que la consellera i la formació en què milita expliquin fil per randa quin tipus de col·laboració va prestar a BPA essent ja parlamentària a dedicació exclusiva. 

Malgrat que la situació està generant un fort neguit tant a la prefectura del Govern com entre el grup parlamentari demòcrata -que fa molts mesos que poc o molt és conscient de la qüestió que ara ha sortit a la llum pública- de portes en fora DA ha fet costat a Mateu. En un breu comunicat, la formació ‘taronja’ explica que “arran de les informacions aparegudes a la premsa relatives a la consellera general Meritxell Mateu, el grup parlamentari demòcrata expressa la més absoluta confiança en la consellera general, que sempre ha complert amb les seves responsabilitats amb una dedicació exemplar, i en les manifestacions que ella mateixa ha fet en relació a aquest afer”.

Preocupació al PS

El PS s’ha esplaiat una mica més. El conseller general de la formació Pere López ha tramitat una pregunta urgent a Govern sobre “el presumpte frau fiscal que s’hauria comès en relació a la contractació de la parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA) Meritxell Mateu per part de BPA” els anys 2012 i 2013. Els socialdemòcrates volen saber què van fer Govern i la CASS un cop es va constatar aquesta situació.

Des del PS, s’explica en un comunicat, “no s’amaga la preocupació que aquesta notícia ha generat, ja que es refereix directament a una consellera general que, a més, es trobava en règim de ple temps quan va percebre aquestes retribucions”. En l’escrit tramitat a Sindicatura, López recorda que “aquesta informació havia de ser coneguda tant pel Govern com per la CASS”, un fet que “consta en diferent documentació”, i que “en la informació publicada es dóna a entendre que la remuneració percebuda no hauria cotitzat ni a l’administració tributària com a rendes de l’activitat econòmica”. Per això, es demana “quines actuacions han fet el Govern i/o la CASS – un cop can conèixer els fets- en relació a les obligacions de l’esmentada contractació”.

López ha posat en relleu la “preocupació” que genera la notícia, tot apuntant que “se’ns desperten tot un seguit de preguntes”. I aquests interrogants anirien, ha destacat, en dues direccions. Per una banda, en “els fets que afecten l’actuació de l’administració pública, en aquest cas Govern i la CASS, per veure si s’han complert amb les obligacions que tenia aquesta prestació”. Per l’altra, el conseller general del PS no amaga la inquietud “per la motivació final que hi havia en la contractació”. I és que, ha recordat, seria “no declarada” i, per tant “el ventall de dubtes és important”. El parlamentari socialdemòcrata ha avançat que, amb la pregunta formulada, “volem saber si la CASS va reclamar les cotitzacions”. I és que, ha indicat, “semblaria ser que no ho va fer”. Al seu entendre, això seria delicat, ja que significaria que “es fan tractaments diferents”. López ha avisat que el cas “mereix especial seguiment i atenció per part nostra”. Aquest interès passa “tant per les actuacions que ha fet la mateixa consellera com per les que hagin pogut fer les administracions, que han de donar un tracte igualitari a tothom”.

Liberals d’Andorra ha convocat una roda de premsa per aquest dimarts al migdia que té com a objecte principal per públic el posicionament del partit -han de comparèixer el secretari general, Amadeu Rossell, i la secretària d’organització, França Riberaygua- en relació a l’afer protagonitzat per la consellera general de DA, que ho és ara i ho era en el moment de rebre les vuit transferències trimestrals bancàries, a raó de sis mil euros cadascuna, entre l’abril del 2012 i el juny del 2014. Curiosament, en la querella presentada per la CASS contra l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel per aquest afer, conegut amb el nom de ‘cas Landstreet’, la parapública proposa a la Batllia que citi a declarar, entre altres, tots els beneficiaris dels pagaments fets per la societat panamenya. Meritxell Mateu és l’única beneficiària que no es proposa com a declarant.

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) també té previst abordar la qüestió aquest dimarts en una compareixença del seu secretari d'organització, Joan-Marc Miralles, i el conseller general de la formació Víctor Naudi. Per ara, cap formació ha demanat obertament la dimissió de la consellera. Ni tampoc la destitució. Ni tan sols s’ha anunciat que aquest pugui ser el camí per on vagin alguns dels partits que exerceixen l’oposició en l’arc parlamentari. Però no és descartable malgrat que diverses fonts han recordat que Mateu “ha fet de la política el seu ofici i encara més quan una sentència judicial ferma va deixar clar que no gaudia de la condició de funcionària” que l’exambaixadora i exministra pretenia. 

Així les coses, les fonts consultades han assegurat que “s’agafarà a la cadira com pugui”. Mateu va ser escollida per la circumscripció territorial d’Ordino, després d’un recompte que va anar frec a frec. Si deixés l’escó, només hi ha un recanvi possible. Els tres suplents d’aquella candidatura eren Josep Àngel Mortés, avui cònsol major d’Ordino; Antoni Missé; i Vanessa Fenés, consellera comunal ordinenca. Mortés hauria de deixar el seu càrrec per passar al Consell. El mateix li passaria a Fenés. Per tant, la lògica indica que en cas d’algun canvi seria Missé qui hagués d’agafar el relleu de Mateu.

Comentaris

Trending