Revivint la història dels passadors a través de la literatura

La Massana ha estrenat aquest dissabte la ruta “Herois perseguits per la Gestapo” i hi ha participat dos fills de protagonistes de les xarxes d’evasió durant la Segona Guerra Mundial: Marc Forné, fill d’Antoni Forné; i Rosa Viadiu, filla de Francesc Viadiu

Tony Lara, Roser Porta, Rosa Viadiu i Marc Forné
Tony Lara, Roser Porta, Rosa Viadiu i Marc Forné Comú de la Massana

‘Herois perseguits per la Gestapo’. Aquest és el nom de la ruta literària que ha engegat aquest dissabte el comú de la Massana amb l’objectiu de recrear a través de les novel·les l’arribada de persones que van travessar les muntanyes, patint les inclemències del temps i de la fam fugint del nazisme.

La ruta ha començat a Llorts perquè els assistents poguessin reviure l’arribada de milers de persones que fugien del nazisme i que van travessar les muntanyes i desafiant les inclemències per trobar aixopluc. L’etapa final ha estat l’hostal Palanques centre d’operacions i de refugiats. La filòloga Roser Porta ha exercit de guia i ha explicat que “a partir de les novel·les, hem fet memòria històrica per explicar com operaven les xarxes d’evasió durant la Segona Guerra Mundial”.

La jornada d’avui ha estat molt emotiva perquè hi ha participat dos fills de protagonistes de les xarxes d’evasió: Marc Forné, fill d’Antoni Forné; i Rosa Viadiu, filla de Francesc Viadiu, autor d’“Entre el Torb i la Gestapo”, un dels llibres que han servit de fil conductor en aquesta ruta literària, juntament amb “La pau dins la guerra”, de Norbert Orobitg” i “La neu adversa”, d’Antoni Morell.

Els fragments que els participants han anat llegint al llarg de la ruta formen part del llibre “Andorra literària. Rutes de novel·la”, amb textos de Roser Porta i fotografies de Tony Lara. El conseller de cultura massanenc, Guillem Forné, que és net d’Antoni Forné, ha destacat la bona acceptació d’aquesta proposta, “que ha interessat molt als participants, ja que a través de les lectures hem pogut entendre la duresa de les condicions que van patir els refugiats i la valentia dels passadors”. Pels qui no hagin participat d’aquesta ruta literària tindran una nova oportunitat el 13 d’agost.

Etiquetes

Comentaris

Trending