Recollida de signatures per impulsar l’ús del català a plataformes audiovisuals i xarxes socials

La iniciativa, inicialment presencial i ara a través de Change.org, vol exigir Govern que “faci tot el possible” perquè empreses com Netflix, HBO, Amazon Prime, Linkedin o Twich facin servir la llengua oficial en les interfícies i els continguts

La petició sobre el català a Change.org.
La petició sobre el català a Change.org.

Que Govern pressioni perquè companyies responsables de plataformes de continguts audiovisuals i de xarxes socials apostin de forma ferma pel català. És l’objectiu de la recollida de signatures que, primer de forma presencial i ara a Change.org, ha iniciat un estudiant canillenc, Rubi Rocha. Es vol que l’idioma oficial d’Andorra tingui més pes en aquestes aplicacions, sobretot de cara a la gent jove. De moment, en paper, ja acumula un miler de firmes i via la petició a internet aspira a arribar a les 4.000.

La demanda no va directament adreçada a les plataformes. El que es vol és que Govern “faci tot allò que pugui i faci servir els mitjans que té al seu abast” per aconseguir diferents objectius. Entre ells, que la interfície de Twich, Linkedin, Origins i les principals consoles es pugui veure també en català. I, paral·lelament, que passi el mateix amb les sèries, documentals i pel·lícules que estan penjats a plataformes com Disney+, HBO, Netflix, Prime Video i Apple+.

I és que, denuncia, la llengua oficial d’Andorra “no hi és present i només abasta el 6% del contingut”. I no es troba a cap dels menús de les plataformes i xarxes socials abans esmentades, circumstància que, considera, no es pot justificar ni per motius tècnics ni econòmics. “És una presa de pèl. Aquestes companyies ho poden tenir tot en català i no ho fan. L’argument dels diners no encaixa. Són multinacionals i guanyen milions cada mes. Les traduccions no costen tant per negar-se a tenir-ho en el nostre idioma”, ha denunciat en declaracions a Altaveu.

Com s’ha dit, el que es vol és que el Govern pressioni en aquest sentit. “Des de Catalunya, en no ser un Estat, no aconsegueixen molt perquè no tenen tanta força. En canvi, Andorra esperem sempre que ho facin allà. Estic segur que en ser un Estat, alguna cosa es pot aconseguir”, ha manifestat Rocha.

L’estudiant canillenc va iniciar per Sant Jordi una recollida presencial. Al llarg d’aquest temps, ha passejat per les principals avingudes comercials i altres punts del país. Ja acumula mil firmes. El problema, però, és que el seu estat físic no li permet seguir a aquest ritme. Per això, ha optat per iniciar la campanya a Change.org. El seu objectiu és arribar a les 4.000.

Comentaris (24)

Trending