Les queixes per incomplir l’ús del català es disparen

El Servei de Política Lingüística ha rebut ja tantes denúncies com en tot el 2021 i preveu que el ritme encara s’accelerarà més amb la campanya de la tardor, però es manté l’aposta per la conscienciació abans que les sancions

Un fulletó que remarca que cal parlar en català, d'una campanya anterior.
Un fulletó que remarca que cal parlar en català, d'una campanya anterior. SFGA

El servei de Política Lingüística ha detectat un considerable increment del nombre de queixes per l’ús del català. De fet, en els primers mesos del 2022, ja s’ha igualat el nombre de denúncies de tot el 2021. Es calcula que, a finals d’any, la xifra es duplicarà. Tot i això, es manté la voluntat d’apostar per la via de conscienciar més que no pas per les sancions, sense descartar-les, a l’espera també de les accions que, derivades del Llibre Blanc de la cultura han de servir per promoure la utilització de la llengua oficial.

Així, i segons les dades facilitades per la cap del servei de Política Lingüística, Marta Pujol, enguany s’ha arribat ja a les 35 queixes, en tot just sis mesos i mig. Les mateixes que en tot el 2022. I la previsió és que el ritme es mantingui o, fins i tot, es pugui accelerar a partir de la campanya de sensibilització que s’ha d’engegar a la tardor. “Calculem que podem arribar a les setanta, o més”, ha afirmat.

Per un costat, Pujol entén que hi ha un punt positiu d’aquestes xifres: “Hi ha més consciència dels drets lingüístics i que es pot reclamar”. Per l’altre, s’admet que “ja no és tan bo tenir la sensació que hi ha una tendència a incomplir la llei”.

L'avinguda Meritxell.

Relacionat

El Govern engega una campanya de sensibilització de l’ús del català per comerços i restaurants

El servei constata que, si bé és cert que les principals queixes arriben de sectors com el comerç o la restauració, d’altres tampoc n’estan exempts. S’han registrat denúncies a altres tipus d’empresa com ara de manteniment d’ascensors, estètica o, fins i tot, a serveis sanitaris. Aquest darrer punt, s’admet, preocupa perquè “l’administració ha de ser la primera a aplicar la llei”. Pel que fa al motiu, un 45% de les queixes són provocades per deficiències en la publicitat o la retolació. Un altre 30%, per l’atenció al client.

Per ara, el Servei de Política Lingüística admet que no hi ha sancions. El motiu? El fet que “no tenim la voluntat expressa d’arribar a un expedient”. En canvi, es prefereix sensibilitzar, si cal amb diverses vistes. Pujol, però, avisa que “això no vol dir que no arribem a posar multes; la llei ho preveu i si la situació es dilata, es farà”. Tot i això, el mateix director de Política Lingüística, Joan Sans, defensa que “no anar a cop de bastó és més lent, però potser més eficient i els beneficis són més grans”.

Justament, Govern està pendent de rebre en breu els resultats del nou estudi de coneixement i ús del català. El darrer data del 2018. També, s’avança que a partir de les conclusions del Llibre Blanc de la cultura s’han d’impulsar altres accions. “El pla estratègic ara s’ha de transformar en accions”, ha comentat Sans que recorda que també s’està pendent de la creació del Consell Nacional per la Llengua.

“En la promoció de la llengua s’han d’implicar totes les administracions, no només Govern”, argumenta. També entén que "el marc normatiu s'ha d'adaptar a aquesta nova realitat social, que no és pas la de fa vint anys”.

Comentaris (37)

Trending