Premis més atractius i un laboratori de guions, principals novetats del 10è Festival Ull Nu

El certamen compta amb més de 600 curtmetratges i gairebé una setantena de llargmetratges, la xifra més alta assolida fins ara i des de l'organització es creu que “cada vegada ens coneix més gent i tenen més ganes de venir”

La consellera de Joventut del comú d'Andorra, Judit Ruiz, i el director d'Ull Nu, Héctor Mas
La consellera de Joventut del comú d'Andorra, Judit Ruiz, i el director d'Ull Nu, Héctor Mas Albert Sanjuan

El Festival Audiovisual d’Andorra Ull Nu celebra aquest any la desena edició, que compta amb un rècord de participació, més de 600 curtmetratges, gairebé 70 llargmetratges i un increment en la dotació dels premis. Concretament, hi haurà 8.000 euros gràcies a l’augment del pressupost. Una de les novetats serà un laboratori de guions i el país convidat és el Quebec.

El certamen tindrà lloc del 9 al 14 de maig a Andorra la Vella. Es tracta del desè aniversari i des de l’organització s’ha volgut que “sigui especial”. Una de les novetats és que el Quebec serà el convidat d’honor i es comptarà amb actors i personalitats com l’artista digital Louis Philipe Rondeau o la directora i guionista Lawrence Coté Collins. D’aquesta manera, s’aprofitarà per projectar els llargmetratges ‘Bungalow’ i ‘Niagara’ i cinc curtmegtrages.

El director d’Ull Nu, Héctor Mas, ha explicat que aquest és el primer any natural amb rècord de participació. “Hi ha hagut 608 curtmetratges inscrits, quan normalment eren uns 430, mentre que s’ha passat d’una quarantena de llargmetratges a 67”, ha expressat. Segons ell, “això significa que el festival creix tant a dins com a fora d’Andorra”. La majoria de propostes venen de França i Espanya i “cada vegada ens coneix més gent i tenen més ganes de venir”. L’augment de la dotació pressupostària fa que els premis també augmentin de mitjana uns 200 euros. Concretament, hi haurà 8.000 euros en premis i el que s’incrementa més és el de millor llargmetratge que passa de 1.500 a 3.000 euros. Enguany es dota amb 1.000 euros el guardó a la Preservació de la Memòria històrica, quan fins ara només es donava un trofeu.

A concurs, hi ha quatre llargmetratges que són: ‘Close’ de Lukas Dhont; ‘Rodeo’ de Lola Quivron; ‘Alteritats’ d’Alba Cros i Nora Haddad; ‘Tener Tiempo’ de Mario Arias, Gabriela Alonso i Nicolás Martín. A la final han passat 17 curtmetratges, tres dels quals amb representació andorrana. Es tracta de ‘Quiet’ d’Héctor Romance; ‘Bram’ D’Emma Riba, Rosa Mari Herrador i José Ignaco Sánchez; ‘Mediterralia’ d’Alexia Navarro i Jaume Satre.

El laboratori de guió és una de les novetats d'aquesta edició amb vuit finalistes, que tindran com a tutors a Neus Ballús i Chema García Ibarra

Una altra de les novetats serà la posada en marxa d’un laboratori de guió, en què s’han presentat 42 guions de curtmetratges i se n’han escollit 8. Els finalistes comptaran la directora i guionista, Neus Ballús, guanyadora d’un Goya i del també director i guionista, Chema García Ibarra. Segons Mas, “es tracta d’artistes que els fa falta polir el seu guió i aquest lab els hi va bé”. El guanyador haurà de posar als crèdits la seva participació en el festival i això també servirà per projectar el festival arreu del món.

Des de l’organització també han previst durant els dies del certamen altres activitats com exposicions, tallers o concerts per a tots els públics. Entre aquestes destaca la projecció de ‘Rewind Hispano 2022’ amb Alex Hernández, en què es fa ressò de què passa a les xarxes i internet.  Per la seva part, la cantant, activista i tertuliana, Samantha Hudson oferirà una conversa sobre 'cinema queer' i les seves representacions.

Comentaris

Trending