Política Lingüística vol “apel·lar tothom” a fer servir el català

La nova campanya va dirigida a tota la ciutadania per incrementar l’ús de l’idioma oficial que, asseguren, “és millor” que a la resta de territoris

Riva i Sans, durant la presentació de la campanya.
Riva i Sans, durant la presentació de la campanya. G. P.

Govern impulsa una nova campanya per fomentar l’ús del català, com a llengua oficial del país. Enguany, s’ha optat per una proposta més global, dirigida al conjunt de la societat i no a cap segment en concret, com sí que s’havia fet en anteriors edicions. Es vol, ha explicat la ministra de Cultura, Sílvia Riva, “la implicació de tota la població” tot posant en relleu “la riquesa” d’un idioma que, s’assegura té al Principat un millor estat de Salut que a la resta de territoris on es parla.

La campanya durarà les pròximes tres setmanes i, en aquesta ocasió, no se centra en cap grup concret com si que va passar el 2019 (professionals) i el 2020 (joves). En aquest cas, “s’apel·la a tothom”, segons ha comentat la ministra. I l’eix vertebrador és posar en relleu que la llengua té una gran riquesa. “El català fa goig”, és el lema -en etiqueta per a xarxes socials #elcatalàfagoig. Per això, les peces que s’han preparat per compartir en diferents suports, com ara cinemes, plafons publicitaris o espots a internet, aposten per emprar expressions quotidianes, com ara “tocar el dos”, “fer volar coloms” o “parar l’orella”.  

“Que es vegi que el català és maco i es perdi la vergonya de parlar aquesta llengua tan maca”, ha apuntat la ministra de Cultura, que ha volgut fugir de “missatges catastrofistes” que s’estan escoltant a altres territoris de parla catalana. Des del departament de Política Lingüística, Joan Sans, ha volgut remarcar que, a l’espera de les dades d’una nova enquesta d’usos que s’ha d’impulsar l’any vinent, es té clar que “som un país en el qual la utilització de la llengua és molt millor que a la resta dels territoris”.

En aquest sentit, Sans ha reconegut que “aquí és més fàcil”. Això és possible gràcies al fet que “tenim una llei que protegeix entorns que no ho estan a altres llocs”. L’estat real de la situació es podrà conèixer l’any vinent amb el nou sondeig, que s’ha d’iniciar durant els primers mesos del 2022 i “ens aportarà noves xifres”. El darrer estudi d’aquesta mena data del 2018.

La campanya es basa en cinc il·lustracions que també es converteixen en animacions curtes i que juguen amb frases fetes de la llengua. S’allargarà durant les pròximes tres setmanes als cinemes, a xarxes socials com Google, Instagram, Facebook o Youtube. També es preveu la creació d’un repte amb personatges coneguts que ajudin a estendre encara més un missatge “positiu”

Comentaris (19)

Trending